Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες και βομβαρδισμοί - Στους 100 οι νεκροί, λέει το Κίεβο

Πηγή: AP Photo

Κλιμακώνονται οι μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας μετά την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλλει στη χώρα το πρωί της Πέμπτης, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες, 10 πολίτες και σχεδόν 50 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει εδώ και λίγη ώρα νέο κύμα επίθεσης εναντίον των ουκρανικών θέσεων, με τo ειδησεογραφικό πρακτορείο bloomberg να μεταδίδει ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να μπουν στο Κίεβο. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οπως δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ο Ζελένσκι την ώρα που η ρωσική εισβολή ήταν σε πλήρη εξέλιξη του μετέφερε ότι δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα είναι ζωντανός αλλά ούτε για πόσο καιρό θα υπάρχει Ουκρανία

«Μου τηλεφώνησε ο κύριος Ζελένσκι και μου είπε “σε παίρνω τηλέφωνο από μία χώρα που δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα υπάρχει. Ούτε εγώ ξέρω για πόσον καιρό θα ζω ακόμη”», ανέφερε ο κ. Νεχάμερ, όπως μετέδωσε στο OPEN ο Παντελής Βαλασόπουλος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στο Βερολίνο, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη καταλάβει το διεθνές αεροδρόμιο Αντόνοφ, που βρίσκεται περίπου 15 μίλια μακριά από το Κίεβο, και υπάρχουν πληροφορίες πως τις επόμενες ώρα θα κατευθυνθούν προς το Κίεβο, με στόχο να καταληφθεί μέρος του κυβερνητικού μηχανισμού και να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας.

 
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Κρεμλίνο, θα επιχειρήσει να εγκαθιδρύσει μία φιλική προς τη Μόσχα κυβέρνηση στην Ουκρανία.

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες». «Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι. Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εκρήξεις σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Αν και όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, η ρωσική κυβέρνηση τονίζει πως «δεν χτυπάμε πόλεις», το BBC και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για εκρήξεις σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. 

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μετέδωσε πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Χάρκοβο και την Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Στο Κίεβο ήχησαν σειρήνες πολέμου με άλλους πολίτες να τρέχουν να εγκαταλείψουν την πόλη και άλλους να τρέχουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Έξω από την πρωτεύουσα αλλά και από άλλες πόλεις έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από πολίτες που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της Μολδαβίας.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

Παράλληλα, για να δεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή προετοιμάζονται και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με την Πολωνία να εγκαθιστά σημεία υποδοχής στο σύνορό της, την Ουγγαρία να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και την Σλοβακία να ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στο σύνορο της χώρας με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην έλευση των προσφύγων.

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν όλες κάποτε τμήμα του υπό τη Μόσχα Συμφώνου της Βαρσοβίας και σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία μοιράζονται όλες χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τον Βόσπορο για τα ρωσικά πολεμικά πλοία

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα.

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες. Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις

ην ανάπτυξη επιπλέον αμυντικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα ανακοίνωσε ο γ.γ της Συμμαχίας Γένς Στόλτενμπεργκ ο οποίος τόνισε ότι «η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ οικονομικό και πολιτικό τίμημα».

Σε δηλώσεις του τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την τρομακτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι εντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και με τον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση.

Αυτή η νέα επίθεση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και είναι εντελώς αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη του Παρισιού, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αποτελεί πράξη επίθεσης εναντίον μιας ανεξάρτητης ειρηνικής χώρας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και του νόμιμου, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησής της. Θα διατηρήσουμε πάντα την πλήρη υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων.

Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της μέσα και γύρω από την Ουκρανία, να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ.

Κυρώσεις «χωρίς προηγούμενο» κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».

«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιοπαγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο κ.  Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.

«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ. «Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».

Ο ίδιος κάλεσε, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του Ουκρανικού λαού.

Η Δύση καταδικάζει τη ρωσική εισβολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

 

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζει και η ΕΕ, με κοινή ανάρτησή  στο Twitter της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν.

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

« Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

ΟΗΕ: Σταματήστε τον πόλεμο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία έχει στο στόχαστρο τη χούντα του Κιέβου»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε να διεξαχθεί «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δεν εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά εναντίον της χούντας που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», είπε κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός ομόλογός του Σεργκίι Κίσλιτσια είπε πως «δεν υπάρχει καθαρτήριο για τους εγκληματίες πολέμου. Πάνε απευθείας στην κόλαση, πρεσβευτή».

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στο ΣΑ που καταδικάζει τη Ρωσία για τον «πόλεμο» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Γαλλία από την πλευρά της καταδίκασε την «περιφρόνηση» της Μόσχας έναντι των Ηνωμένων Εθνών, διά στόματος του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, του Νικολά ντε Ριβιέρ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη στρατιωτική επιχείρηση με έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα την ώρα που συνερχόταν για να συνεδριάσει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ