Πληθαίνουν τα κρούσματα διαφημίσεων και αγγελιών για εμβόλια κατά της Covid-19 στο επονομαζόμενο «Σκοτεινό Διαδίκτυο» (dark web), σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις ειδικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι επιτήδειοι ζητούν πληρωμή σε Bitcoin για... ανύπαρκτα εμβόλια που δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούν στους αγοραστές τους.
Η πανδημία αποτέλεσε για μία ακόμη φορά μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξαπάτηση ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, αφού στο dark web εδώ και χρόνια «ανθεί» η «μαύρη αγορά» φαρμάκων, ναρκωτικών, αλλά και άλλων παράνομων αγαθών και προϊόντων. Όλα αυτά σε μία περίοδο που η διεθνής κοινότητα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να εμβολιάσει όσο γρηγορότερα γίνεται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, προκειμένου να ορθώσει ένα τείχος προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.
Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοσφάλειας Check Point, στην αναζήτηση για εμβόλια κατά του κορονοϊού στο dark web, ο χρήστης βρίσκεται αντιμέτωπος με 340 αποτελέσματα που «απλώνονται» σε 34 σελίδες, έναντι μόλις 8 σελίδων στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όσο για την τιμή των υποτιθέμενων σκευασμάτων που διατίθενται μέσω του dark web, από τα 250 δολάρια ανά δόση πριν από ένα μήνα, εκτινάχθηκε στα 500 ή ακόμη και στα 1.000 δολάρια ανά δόση.
Οι αναλυτές της εταιρείας δεν δίστασαν να παραγγείλουν ένα «εμβόλιο» από «προμηθευτή» που επικοινώνησε μαζί τους μέσω κρυπτογραφημένου μηνύματος. Το προϊόν που τους προσέφερε ήταν ένα «εμβόλιο κινεζικής παραγωγής» με την τιμή διάθεσης να ορίζεται στα 750 δολάρια σε Bitcoin. Μόλις κατέβαλαν το αντίτιμο για την αποστολή της παραγγελίας τους, ο λογαριασμός του υποτιθέμενου προμηθευτή εξαφανίστηκε, ενώ το σκεύασμα που παρήγγειλαν δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους.
Η Check Point επισημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι επιτήδειοι ζητούν πληρωμές σε Bitcoin, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο εντοπισμός πληρωμών σε κρυπτονομίσματα είναι πλέον πολυ πιο εύκολος σε σχέση με το παρελθόν.
Το θράσος των επιτηδείων είναι τόσο μεγάλο που σε πολλές περιπτώσεις δεν πραγματοποιούν πωλήσεις παρά μόνο για μεγάλες ποσότητες παραγγελιών - που φτάνουν ακόμη και στις 10.000 δόσεις - ενώ δεν διστάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύουν τα ανύπαρκτα σκευάσματα με... ιατρικές συμβουλές (καταγράφηκε διαφήμιση για εμβόλιο που απαιτεί... 14 δόσεις).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!