Εχοντας παρουσιάσει το ένα από τα δύο εμβόλια που στηρίζονται στην επαναστατική μέθοδο του mRNA ενάντια στην Covid-19, η Moderna ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την ανάπτυξη και νέων εμβολίων το 2021, βάζοντας στο στόχαστρό της τον HIV, την εποχική γρίπη και τον ιό Nipah.
Η ανάπτυξη και η κλινική δοκιμή του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19, ήταν από ταχύτερες στην ιστορία και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, ενισχύοντας τις ελπίδες και για άλλες αποτελεσματικές προληπτικές θεραπείες που στηρίζονται στην πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία.
Ένα εμβόλιο mRNA διαφέρει από τα «παραδοσιακά» εμβόλια, καθώς στην πράξη δίνει στον οργανισμό τις οδηγίες για τον τρόπο δημιουργίας συγκεκριμένων πρωτεϊνών που θα προκαλέσουν τις φυσικές άμυνες του σώματος. Οι οδηγίες αυτές, οι οποίες είναι προσωρινές και δεν επηρεάζουν το πραγματικό DNA ενός ατόμου, απλώς ωθούν τα κύτταρα του σώματος να παράγουν πρωτεΐνες που αντικατοπτρίζουν αυτές που χρησιμοποιούνται από έναν ιό για προσκόλληση και μόλυνση των κυττάρων.
Οι ανεξάρτητες πρωτεΐνες στη συνέχεια καταπολεμούνται από τη φυσική ανοσοαπόκριση ενός ατόμου, παρέχοντας ένα διαρκές μάθημα για το πώς να καταπολεμήσουμε τυχόν μελλοντικές πρωτεΐνες που ταιριάζουν με αυτό το προφίλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βοηθούν τους ιούς να προσκολληθούν και να μολύνουν τους ανθρώπους.
Τα νέα προγράμματα της Moderna θα στοχεύουν όχι μόνο την εποχική γρίπη, αλλά και στη δημιουργία ενός συνδυαστικού εμβολίου που θα μπορούσε να στοχεύσει τόσο την κανονική γρίπη όσο και το SARS-CoV-2, τον ιό που οδηγεί στο COVID-19.
Το υπό ανάπτυξη εμβόλιο για τον HIV, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίνα Γκέιτς, αναμένεται να περάσει στο πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών εντός του έτους.
Όσο για τον ιό Nipah, που είναι εξαιρετικά θανατηφόρος και πλήττει το αναπνευστικό και το νευρολογικό σύστημα, συνιστά μεγάλη απειλή σε χώρες όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη.
Το mRNA έχει ανανεώσει τις ελπίδες για ανάπτυξη νέων εμβολίων εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευελιξία, εν μέρει γιατί δεν στηρίζονται σε έναν ενεργό ή αδρανή ιό, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Η πανδημία του κορονοϊού, άνοιξε το δρόμο για επενδύσεις σε αυτό το κομμάτι, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δοκιμών της Moderna.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!