Νέα
  • ΓΔ: 1532.68 -0.44%
  • Τζίρος: 34,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κιργιστάν: Ενας καταδικασμένος απαγωγέας στο τιμόνι της χώρας

Ο νέος πρόεδρος του Κιργιστάν, Σαντίρ Ζαπάροφ
Ο νέος πρόεδρος του Κιργιστάν, Σαντίρ Ζαπάροφ / Πηγή: AP Images

Αρθρο αφιερωμένο στις προεδρικές εκλογές στο Κιργιστάν δημοσιεύουν οι New York Times, υπό τον τίτλο «Λαϊκιστής, φυλακισμένος, πρόεδρος: Ένας καταδικασμένος απαγωγέας κερδίζει τις εκλογές στο Κιργιστάν». Και όπως τονίζει το δημοσίευμα, «σε μια χώρα όπου οι θητείες των προέδρων τελειώνουν συχνά με βίαιες αναταραχές, ο Σαντίρ Ζαπάροφ αναδείχθηκε νικητής σε πρόωρες εκλογές που προκλήθηκαν από μια εξέγερση το περασμένο φθινόπωρο».

«Ο Σαντίρ Ζαπάροφ, ο νικητής των εκλογών, έλαβε σχεδόν το 80% των ψήφων, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή της ορεινής χώρας, τη μόνη Δημοκρατία στην Κεντρική Ασία. Πάνω από το 80% των ψηφοφόρων υποστήριξε επίσης την πρόταση του κ. Ζαπάροφ να ανακατανείμει την πολιτική εξουσία και να εκχωρήσει περισσότερες αρμοδιότητες στον πρόεδρο», αναφέρει το άρθρο των New York Times.

Τον Σεπτέμβριο στη φυλακή, τον Ιανουάριο πρόεδρος

Και συνεχίζει: «Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ζαπάροφ, 52 ετών, ήταν ακόμα στη φυλακή, εκτίοντας μακροχρόνια ποινή για ενορχήστρωση της απαγωγής ενός επαρχιακού κυβερνήτη, κατηγορία την οποία ο ίδιος κατήγγειλε ως πολιτική δίωξη. Μια βίαιη αναταραχή που ξέσπασε τον Οκτώβριο για τις αμφισβητούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές οδήγησε τον κ. Ζαπάροφ από το κελί της φυλακής στη θέση του πρωθυπουργού.

Λίγες μέρες αργότερα, ανέλαβε την προσωρινή προεδρία, πριν παραιτηθεί για να διεκδικήσει το εν λόγω αξίωμα. Το κύριο ανακριτικό σώμα της χώρας ακύρωσε γρήγορα την καταδίκη του κ. Ζαπάροφ.

Κατηγορούμενος από τους επικριτές του ως διεφθαρμένος εθνικιστής με δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Ζαπάροφ προσπάθησε να ενοποιήσει την κοινωνία πίσω από την εκστρατεία του. Υπήρχαν διάσπαρτες αναφορές για παρατυπίες ψήφου αργά την Κυριακή, όταν οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι η προσέλευση ήταν περίπου 39%.

Την Κυριακή το βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα, Μπισκέκ, ο Ζαπάροφ είπε ότι το Κιργιστάν χρειάζεται πλέον πολιτική σταθερότητα. "Καλώ όλους τους αντιπάλους να ενωθούν. Η μειοψηφία πρέπει να υποταχθεί στην πλειοψηφία", είπε ο κ. Ζαπάροφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. "Έρχομαι στην εξουσία σε δύσκολες στιγμές. Υπάρχει παντού κρίση".

Βίαιες ταραχές από το 1991

Η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία των 6,3 εκατ. κατοίκων έζησε κατά το παρελθόν επαναλαμβανόμενες πολιτικές συγκρούσεις. Τρεις από τους προέδρους του Κιργιστάν, συμπεριλαμβανομένου του προκάτοχου του κ. Ζαπάροφ, Σορονμπάι Γενμπέκοφ, έχουν ανατραπεί σε βίαιες εξεγέρσεις από τότε που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Ρωσία, το 1991.

Η βαθιά φτώχεια, η αντιπαλότητα των φυλών και οι περιφερειακές διαιρέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου έχουν καταστήσει δύσκολο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις να επιβάλουν τον πλήρη έλεγχο στη χώρα. Πολλές κυβερνήσεις ήταν διεφθαρμένες, επωφελούμενες από προσοδοφόρες οδούς λαθρεμπορίου που διέρχονται από τη Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης πολιτικής αναταραχής, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κύριο κυβερνητικό κτίριο που στεγάζει το Κοινοβούλιο και τα γραφεία του προέδρου. Θυμωμένος από αξιόπιστους ισχυρισμούς για ευρεία εξαγορά ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, ένας βίαιος όχλος εισέβαλε το κτίριο, αφήνοντας πίσω του σωρούς από συντρίμμια.

Μετά τις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι το κύριο πρόβλημα του Κιργιστάν ήταν ότι ανέκαθεν οι ελίτ της χώρας προσπαθούσαν να "προσαρμόσουν την εσωτερική τους πολιτική στο καλούπι ορισμένων δυτικών χωρών".

"Προσπαθούν πάντα να τρέχουν μπροστά από το τρένο", είπε ο κ. Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο. "Ταυτόχρονα όμως, δεν διαθέτουν το επίπεδο πολιτικής συνείδησης και θεσμικής ωριμότητας όπως, για παράδειγμα, έχει η Γαλλία".

Ακολουθεί το παράδειγμα του Πούτιν

Πιέζοντας να διευρύνει τις εξουσίες του, ο κ. Ζαπάροφ φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Πούτιν. Αλλά αυτό το μονοπάτι μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ο Κούρμανμπεκ Μπακίγεφ, άλλος προκάτοχος του κ. Ζαπάροφ, προσπάθησε να ενοποιήσει όλους τους μοχλούς εξουσίας στα χέρια του κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-2010. Κατέληξε να εκτοπιστεί έπειτα από μια αιματηρή ταραχή.

Μια χώρα όπου τα ρωσικά είναι κρατική γλώσσα, το Κιργιστάν είναι στενά συνδεδεμένο με τη Μόσχα. Ο κ. Ζαπάροφ δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να διατηρήσει στενούς δεσμούς. Η Ρωσία λειτουργεί αεροπορική βάση κοντά στο Μπισκέκ και είναι επίσης ο κορυφαίος προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους από το Κιργιστάν.

«Ζούσαμε μαζί με τη Ρωσία για 70 χρόνια κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Ζαπάροφ την Κυριακή μετά την ψηφοφορία. «Μετά την κατάρρευση της ένωσης, είμαστε σύμμαχοι για 30 χρόνια», είπε, αποκαλώντας τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο».

Η γειτονική Κίνα είναι ένας άλλος βασικός εταίρος για το Κιργιστάν. Ο οικονομικός γίγαντας προς τα ανατολικά είναι ο κύριος επενδυτής στη φτωχή οικονομία του Κιργιζιστάν και ο κύριος δανειστής της κυβέρνησης».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ