Με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι η κεντροδεξιά της Ιταλίας κατέστησε σαφές ότι στοχεύει να καταφέρει να υπερισχύσει στην διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, η κεντροδεξιά (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας), διαθέτει 451 ψήφους. Η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια 415. Παράλληλα, 36 βουλευτές και γερουσιαστές ανήκουν στο κεντρώο, μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει με ποιο «στρατόπεδο» θα συμπαραταχθούν και επιθυμούν να λειτουργήσουν ως ρυθμιστικός παράγοντας.
Στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου λαμβάνουν μέρος και 58 εκλέκτορες που εκπροσωπούν τις 20 ιταλικές περιφέρειες. Και σε αυτή την περίπτωση η κεντροδεξιά υπερισχύει, διότι κυβερνά 14 περιφέρειες, δηλαδή τα δυο τρίτα του συνόλου. Συνολικά, οι μεγάλοι εκλέκτορες με δικαίωμα ψήφου είναι 1.008 και οι ψηφοφορίες ξεκινούν στις 24 του μηνός.
Από την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του ιταλού προέδρου είναι αρκετή η απλή πλειοψηφία, δηλαδή 50% συν μια ψήφος. Υποθετικά, δηλαδή, αν πράγματι όλη η κεντροδεξιά στηρίξει, με αρραγή τρόπο, την υποψηφιότητά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του σημερινού προέδρου, του Σέρτζιο Ματαρέλα. Η ιταλική πολιτική, άλλωστε, είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Υπάρχουν και αναλυτές, όμως, οι οποίοι προβλέπουν ότι την τελευταία στιγμή, ο «Καβαλιέρε» δεν αποκλείεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να ευνοήσει την εκλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής.
Η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια, από την μεριά τους, επιμένουν ότι ο Μπερλουσκόνι είναι «προσωπικότητα που διχάζει» και ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία για την συνέχιση του κυβερνητικού έργου και για την εκλογή ενός προέδρου γενικότερης αποδοχής απ' όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Την ερχόμενη εβδομάδα η Ιταλική Αριστερά, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τα Πέντε Αστέρια θα επισημοποιήσουν την θέση τους έπειτα από συνάντηση των ηγεσιών τους.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι εκπρόσωποί τους θα επιμείνουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι και αν θα καταφέρουν να πείσουν σε ό,τι αφορά την χρησιμότητά της και τα υπόλοιπα κόμματα.
Όσο για την πορεία της κυβερνητικής συμμαχίας ευρύτατης συμμετοχής η οποία -στην φάση αυτή- κυβερνά την χώρα, θα πρέπει να διαπιστωθεί, επίσης, αν έπειτα από τυχόν αποχώρηση του Ντράγκι από την πρωθυπουργία θα μπορέσει να βρεθεί ένας αντικαταστάτης του με ισχυρό προφίλ ή αν η Ιταλία θα οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!