Ως μοχλό πίεσης για να αποτρέψει την Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον τον αγωγό Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με την Γερμανία και υπήρξε επί χρόνια βέλος στην φαρέτρα της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε αν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διατύπωσε την ενεργειακή απειλή κατά την διάρκεια του εικονικού του τετ α τετ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όμως, μπροστά στους δημοσιογράφους, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν επέμεινε ότι ο Nord Stream 2 είναι ένα πεδίο απόλυτης προτεραιότητας.
Σημειώνοντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός λειτουργίας εν αναμονή της γερμανικής πιστοποίησης, δήλωσε ότι μπορεί κατά συνέπεια να χρησιμεύσει ως «μοχλός για τον Πούτιν». «Είναι ένας μοχλός για την Δύση, διότι αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο μελλοντικός Nord Stream να μεταφέρει φυσικό αέριο, ίσως και να μην αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία».
Από την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί την Ρωσία, που κατηγορείται για την συγκέντρωση μεγάλου όγκου στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, με δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις, αν αποφασίσει να επιτεθεί κατά της γειτονικής της χώρας.
Και για να δείξει ότι είναι πιο αποφασιστική σε σχέση με το 2014, όταν η Ουάσινγκτον άφησε την Μόσχα να προσαρτήσει την Κριμαία, διαβεβαίωσε ότι θα πρόκειται για κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, τέτοιες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, ακριβώς λόγω των συνεπειών που θα είχαν επί της Ρωσίας.
Αμερικανογερμανική συμφωνία
Εικασίες κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να αποκόψει την Ρωσία από το παγκόσμιο δίκτυο συναλλαγών Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).
Αλλά, το σενάριο αυτό, που συχνά χαρακτηρίζεται «πυρηνική επιλογή» λόγω των συνεπειών που θα είχε για την ρωσική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, δεν αντιμετωπίζεται από την Ουάσινγκτον παρά ως έσχατη λύση. Αλλωστε κανείς αμερικανός αξιωματούχος δεν την έχει επιβεβαιώσει.
«Το Swift θα ήταν τεράστια κλιμάκωση», δηλώνει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο Ουίλιαμ Τέιλορ, αντιπρόεδρος του United States Institute of Peace.
Κατά την γνώμη του, «ο Nord Stream 2 είναι «ένα από τα σημαντικότερα υπό εξέταση μέτρα», διότι θα επέτρεπε στην κυβέρνηση Μπάιντεν να επιδείξει μεγάλη αποφασιστικότητα χωρίς να προκαλέσει οικονομικό σεισμό.
Ο Nord Stream 2 δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με τον αγωγό που περνά από την Βαλτική, απειλώντας μέρος των εσόδων της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κέντρου για την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου.
Παρά την αντίθεση της αμερικανικής πολιτικής τάξης στο σχέδιο του Nord Stream 2 , καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανέλαβε μέχρι σήμερα το ρίσκο να συγκρουσθεί με την Γερμανία, σύμμαχο κλειδί. Και οι περιορισμένες κυρώσεις που είχαν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα δεν εμπόδισαν την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού.
Με το τέλος των εργασιών, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της διένεξης με την Γερμανία υπογράφοντας τον Ιούλιο συμφωνία με το Βερολίνο, η οποία παίρνει σήμερα θέση στο διεθνές προσκήνιο.
Το κείμενο προέβλεπε ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγικές ικανότητες της Ρωσίας προς την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα.
Μακροπρόθεσμο σχέδιο
Η αμερικανική διπλωματία στηρίζεται σήμερα σε αυτήν την διατύπωση που είχε περάσει απαρατήρητη τότε.
«Αν ο πρόεδρος Πούτιν κινηθεί κατά της Ουκρανίας, περιμένουμε ότι το σχέδιο του αγωγού θα διακοπεί», δήλωσε χθες η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώπιον των αμερικανών γερουσιαστών.
Σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Τέιλορ, είναι ένα ισχυρό όπλο, διότι είναι ένα μακροπρόθεσμό σχέδιο για το Κρεμλίνο.
«Ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν επενδύει σε αυτό είναι διότι θα του επιτρέψει να ανοίγει και να κλείνει τις βάνες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και έτσι να επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρώπης...Αρα, μία τέτοια απειλή θα προσελκύσει όλη την προσοχή του».
Στην αμερικανική πολιτική σκηνή, η χρησιμοποίηση του Nord Stream 2 ως όπλου θα επιτρέψει στον δημοκρατικό πρόεδρο να απαντήσει στους ρεπουμπλικανούς επικριτές του που δεν του συγχωρούν ότι τελικά αποδέχθηκε την κατασκευή του επίμαχου αγωγού.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Γερμανία, η τόσο προσκολλημένη στον Nord Stream 2, είναι έτοιμη να παίξει το παιγνίδι μαζί με τις ΗΠΑ την στιγμή της μεταβίβαση της εξουσίας από την Αγγελα Μέρκελ στο Ολαφ Σολτς.
«Οι Γερμανοί είναι διχασμένοι για το θέμα», λέει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι η προερχόμενη από τους Πράσινους επόμενη υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται σε γραμμή αντίθεσης στον αγωγό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!