Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει μία χαμένη δεκαετία με υποτονική ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορονοϊού που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μία δεκαετία απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης», ανέφερε η ΠΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Τράπεζα τόνισε ότι οι οικονομικές προοπτικές είχαν εξασθενίσει ήδη πριν από την πανδημία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, ενώ η παγκόσμια έξαρση της Covid θα επιδεινώσει πιθανότατα την τάση αυτή. Προβλέπει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - που θεωρεί ότι αυτή λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και χρησιμοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας - θα μειωθεί στο 1,9% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2020 έως το 2029, ενώ pριν την πανδημία εκτιμάτο στο 2,1%.
Όπως εξηγεί η ΠΤ, η πανδημία μπορεί να κρατήσει χαμηλά την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα για δύο λόγους:
- Οι αβεβαιότητες και οι ασθενείς προσδοκίες για την ανάπτυξη μπορεί να αποθαρρύνουν τις εταιρείες από νέες επενδύσεις,
- Η επιμονή της ανεργίας και το κλείσιμο των σχολείων παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε απώλεια γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
Η τράπεζα τονίζει, πάντως, ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αμβλυνθούν ή να αναστραφούν οι οικονομικές ζημιές από την πανδημία.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι δαπάνες για υποδομές, η στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και η διαφοροποίηση της οικονομίας ώστε να μη στηρίζεται υπερβολικά σε συγκεκριμένους κλάδους.