Ο Lai Xiaomin, πρώην μέλος του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, έδωσε αναλυτική ομολογία των «εγκλημάτων» του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CCTV τον Ιανουάριο του 2020. Η εκπομπή μετέδωσε πλάνα από το διαμέρισμα του Lai στο Πεκίνο, με πολλά χρηματοκιβώτια και ράφια γεμάτα από χαρτονομίσματα.
Ο Lai είχε καταχραστεί τη θέση του επιχειρώντας να αποσπάσει τεράστια ποσά «λαδώματος», σύμφωνα με όσα έκρινε δικαστήριο της Tianjin, που χαρακτήρισε τις δωροδοκίες «υπερβολικά υψηλές» και αποκαλώντας τις συνθήκες του εγκλήματος «ιδιαιτέρως σοβαρές». Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος είχε επιδείξει «ακραίως κακόβουλη πρόθεση» στην τέλεση των καθηκόντων του.
Ο καταδικασθείς, που έχει τελέσει πρόεδρος της εταιρίας China Huarong Asset Management Co. με έδρα το Χονγκ Κονγκ, κρίθηκε επίσης ένοχος για διγαμία, έχοντας ζήσει «για μεγάλα διαστήματα ως σύζυγος εκτός γάμου» και έχοντας αποκτήσει νόθα παιδιά. Η έρευνα για τις πράξεις του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και κατέδειξε ότι πέρα των 260 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Lai είχε καταχραστεί επιπλέον 25 εκατομμύρια Γιουάν (3,8 εκατομμύρια δολάρια) από δημόσια funds, μεταξύ 2009 και 2018.
Στη διάρκεια της δημόσιας τηλεοπτικής του απολογίας, ο Lai ισχυρίστηκε ότι δεν ξόδεψε ούτε μία δεκάρα από τα καταχρασμένα ποσά που απέκτησε. «Απλά τα είχα εκεί, δεν τόλμησα να τα ξοδέψω», είπε μπροστά στην κάμερα. Η εκπομπή έδειξε και πλάνα από πολυτελή αυτοκίνητα και μπάρες χρυσού που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Lai είχε δεχθεί ως χρηματισμό. Το δικαστήριο της Tianjin αποφάνθηκε ότι πρέπει να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του καταδικασθέντος και να του αφαιρεθούν όλα τα πολιτικά του δικαιώματα.
Η ευρεία καμπάνια εναντίον της διαφθοράς που έχει επιβάλει ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, έχει πολλούς επικριτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιείται από τον ίδιο ως πρόσχημα, ώστε να στοχοποιήσει τους αντιπάλους του εντός και εκτός του κόμματος.
Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει συχνά «ομολογίες» κατηγορουμένων από το καθεστώς, ακόμα και πριν ξεκινήσει η δίκη τους. Πρόκειται για μία τακτική που καταδικάζεται από δικηγόρους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θεωρούν ότι έτσι επιβάλλονται ομολογίες μέσω πίεσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!