Ηταν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο ισπανικός τραπεζικός κολοσσός BBVA «υποχώρησε» από την αγορά λιανικής τραπεζικής των ΗΠΑ, πουλώντας τις εκεί δραστηριότητές της στην PNC με έδρα το Πίτσμπουργκ.
Μια ακόμα απόδειξη για το πόσο δύσκολο είναι για τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης να «σπάσουν» την αμερικανική αγορά. Με 124 εκατομμύρια νοικοκυριά να διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και συνήθως υψηλότερα επιτόκια από αυτά που προσφέρονται στη Γηραιά Ήπειρο, οι ΗΠΑ έμοιαζαν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ιδανική αγορά για επέκταση και υγιή περιθώρια κέρδους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, πανίσχυροι «τοπικοί» παίκτες όπως η JPMorgan και η Bank of America, έχουν διπλασιάσει την εγχώρια λιανική τους δραστηριότητα, πιέζοντας ασφυκτικά τους Ευρωπαίους «συμμάχους».
Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια των ΗΠΑ στο μηδέν αυτόν τον Μάρτιο του 2020, αφαίρεσε έναν από τους λίγους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι δανειστές συνεχίζουν να επιχειρούν στη Βόρεια Αμερική.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν στις ΗΠΑ θα πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το εάν πρέπει να επεκταθούν ή να αποσυρθούν.
HSBC
Η HSBC εισήλθε για πρώτη φορά στην αμερικανική αγορά το 1980, εξαγοράζοντας το 51% της Marine Midland Bank και μέχρι το 2011 διέθετε 470 καταστήματα στις ΗΠΑ.
Όμως η οικονομική κρίση που ακολούθησε την έπληξε βαρύτατα, καταγράφοντας τεράστιες απώλειες στο business των πιστωτικών καρτών. Σε πρώτη φάση η HSBC προχώρησε στην πώληση 195 καταστημάτων στην First Niagara Financial Group για 1 δισ. δολάρια καθώς και τον κλάδο των πιστωτικών καρτών, έναντι 30 δισ., στην Capital One.
Πλέον, η μείωση των επιτοκίων από τη Fed ασκεί περαιτέρω πίεση στο αμερικανικό κομμάτι της HSBC, με την τράπεζα να ανακοινώνει ζημίες προ φόρων ύψους 518 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020.
Σε συνδυασμό με την ανάγκη της HSBC να επενδύσει στην αναδυόμενη ασιατική αγορά, οι FT σημειώνουν ότι η πλήρης απόσυρση του ομίλου από τις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι.
BBVA
Η BBVA βρήκε μια δελεαστική διαδρομή διαφυγής από την αμερικανική αγορά λιανικής τραπεζικής των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, όταν η PNC προσφέρθηκε να πληρώσει 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τα 637 καταστήματα που διατηρούσε η τράπεζα στις ΗΠΑ.
Τώρα η BBVA στρέφει το βλέμμα της στην αγορά του Μεξικού ελπίζοντας επωφεληθεί από τις διασυνοριακές συναλλαγές. Άλλωστε η BBVA επίσης δεν διέθετε το απαιτούμενο για την αγορά των ΗΠΑ μέγεθος ώστε να ανταγωνιστεί μεγαλύτερους παίκτες. Αντίθετα, όταν η PNC συνδυάσει τα 462 δισεκατομμύρια του ενεργητικού της με τα 104 δισεκατομμύρια της BBVA, θα καταστεί το πέμπτο μεγαλύτερο ίδρυμα λιανικής τραπεζικής των ΗΠΑ.
Santander
Μία ακόμη ισπανική τράπεζα τα βρήκε σκούρα στην αμερικανική αγορά. «Η Santander θα σκέφτηκε σαφώς να πουλήσει τις δραστηριότητες της στις ΗΠΑ αλλά αυτό δεν φαίνεται δυνατό. Πλέον, οι ΗΠΑ έχουν καταστεί η ερώτηση του “ενός εκατομμυρίου δολαρίων” για τους Ισπανούς», υποστηρίζει ο Ignacio Cerezo, αναλυτής της UBS.
Η Santander εισήλθε στην αγορά των ΗΠΑ το 2006, εξαγοράζοντας μερίδιο 20% στη Sovereign με έδρα τη Βοστώνη για 2,4 δισ. δολάρια. Εξαγόρασε το υπόλοιπο 80% δύο χρόνια αργότερα, στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και επλήγη αμέσως καταγράφοντας ζημίες από καταναλωτικά δάνεια αυτοκινήτων και επενδύσεις στις Fannie Mae και Freddie Mac.
Η Santander διαθέτει στις ΗΠΑ 620 καταστήματα που επικεντρώνονται στα βορειοανατολικά της χώρας και 142 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων και σε αυτή τη φάση παραμένει προσηλωμένη στην αμερικανική αγορά. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε τις ΗΠΑ ως στρατηγική επειδή είναι μια ανεπτυγμένη αγορά με προοπτικές ανάπτυξης και καλά περιθώρια κέρδους», ανέφερε στέλεχος της τράπεζας που δεν κατονομάζεται.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!