Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ είναι μείζον πολιτικό θέμα από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008, αλλά οι επιπτώσεις της πανδημίας που έχουν διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, κάνουν εκατομμύρια Αμερικανών να ζουν μισθό με μισθό – αν όχι επίδομα με επίδομα. Οι δυνατότητες για οικονομίες και κομποδέματα εξαφανίζονται για το 80% του πληθυσμού, την ώρα που το κόστος ζωής παραμένει στα ύψη.
Η χρηματιστηριακή εταιρία GoBankingRates δημοσίευσε προ τριμήνου τον «βιώσιμο ετήσιο μισθό» ανά πολιτεία, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Τα νούμερα δείχνουν ότι και στις 50 πολιτείες, η δυνατότητα των εργαζομένων να καλύπτουν τα πάγια καθημερινά τους έξοδα και να τους περισσεύουν κάποια ποσά για προσωπικά έξοδα, φαντάζει σχεδόν αδύνατη.
Ο κανόνας που χρησιμοποιείται από τους στατιστικολόγους για να υπολογίζουν τον προϋπολογισμό της μέσης Αμερικανικής οικογένειας είναι το 50/30/20: Υπολογίζουν ότι ο κάθε μισθωτός ιδανικά χρησιμοποιεί το 50% του εισοδήματός του για τα πάγια του σπιτιού, το 30% για προσωπικά έξοδα, όπως ταξίδια αναψυχής και διακοπές και το 20% για οικονομίες, σε καταθετικούς λογαριασμούς, ή επενδύσεις.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σε συνδυασμό με το πάγωμα των μισθών που υφίσταται από την κρίση του 2008, έχουν κονιορτοποιήσει το 30/20 του παραπάνω κανόνα, καθώς το κόστος ζωής και οι μειωμένες αποδοχές δεν επιτρέπουν τέτοιες πολυτέλειες. Ήδη 51 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν δηλώσει αξιώσεις στα ταμεία ανεργίας μέσα στις τελευταίες 17 εβδομάδες (για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το μεγάλο κραχ του 1929 οδήγησε σε απώλεια 37 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα σε 18 μήνες).
Ο μέσος ετήσιος βιώσιμος μισθός στην επικράτεια των ΗΠΑ είναι 67.690 δολάρια, αλλά, φυσικά, υπάρχουν εκατέρωθεν αποκλίσεις από πολιτεία σε πολιτεία. Η πολιτεία με τον χαμηλότερο βιώσιμο μισθό στη χώρα είναι αυτή του Μισισιπή (που είναι και η φτωχότερη των 50) με 58.321 δολάρια. Αντίστοιχα, η πολιτεία με τον υψηλότερο βιώσιμο μισθό είναι η Χαβάη - μία από τις ακριβότερες σε κόστος ζωής- με 136.437 δολάρια. Ανάμεσα στις ακριβότερες πολιτείες, όπως φαντάζεται κανείς, είναι η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, όπου συγκαταλέγονται στις περιοχές με τις πιο ακριβές στεγαστικές αγορές.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί το ζήτημα των οικονομικών ανισοτήτων είναι ψηλά στην ατζέντα της αριστερής πλατφόρμας του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ και γιατί η απόρριψη της αύξησης της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από την πανδημία πολιτών από τα 600 στα 2.000 δολάρια είναι παράγοντας ακραίας πόλωσης ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!