Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Πως η συμφωνία μπορεί να πυρπολήσει την ΕΕ και η «εκδίκηση» του Λονδίνου

Πηγή: AP

Επικίνδυνες ανατροπές στη διεθνή διπλωματία έχει φέρει η απρόσμενη αμυντική συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας γνωστή ως AUKUS, για την παροχή αμερικανικών υποβρυχίων στην Καμπέρα ανακαλώντας μια συμφωνία πολλών δισ. ευρώ που είχε υπογράψει η Αυστραλία με τη Γαλλία.

Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, που έπιασε στον υπνο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε με την Ευρώπη, η Βρετανία υπερασπίζεται την ανάμειξή της στη συμφωνία, η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Μπόρις Τζόνσον τον Ιούνιο στην G7, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της Γαλλίας και της υπόλοιπης ΕΕ.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπερασπίστηκε σήμερα την προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία λέγοντας, ότι« η συμφωνία δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας και τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Χτύπημα προς την Γαλλία και την ΕΕ - Η στάση της Γερμανίας

Ωστόσο αυτό ήταν ένα γερό πισώπλατο χτύπημα της Βρετανίας όχι μόνο προς τη Γαλλία αλλά συνολικά προς την Ευρώπη, με την οποία δυσκολεύεται να επιλύσει τα εμπορικά προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά το Brexit και έχουν προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. 

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο, η ήπεια αντίδραση της Γερμανίας απέναντι στη  συμφωνία AUKUS, η οποία αρκέστηκε να δηλώσει οτι «απειλεί τη συνοχή και την ενότητα της Δύσης» με το Βερολίνο να χρειάζεται να δείξει στο άμεσο μέλλον την αμέριστη αλληλεγγύη του απέναντι στη Γαλλία, προκειμένου να αποφύγει τον διχασμό της ΕΕ.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ των αμερικανικών υποβρυχίων, οδήγησε σε ένα μπαράζ διπλωματικών ενεργειών με το Παρίσι να ανακαλεί τους πρεσβευτές του στην Καμπέρα και την Ουάσιγκτον, σε μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει καθώς πρόκειται για χώρες συμμάχους προς τη Γαλλία.

Η Βρετανία ονειρεύεται την παλιά «αυτοκρατορία»

Αντίθετα, έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ανακαλέσει τη Γαλλίδα πρέσβη στο Λονδίνο, αν και δεν έκρυψε την οργή της κυβέρνησης Μακρόν για το σύνθημα που υιοθετεί η Βρετανία στην μετά Brexit εποχή για την «Παγκόσμια Βρετανία» (Global Britain) και που παραπέμπει στο παρελθόν της αποικιοκρατίας.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδροςΤζο Μπάιντεν προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» στους Γάλλους ζητώντας να συνομιλήσει προσωπικά με τον Εμανουέλ Μακρόν τις επόμενες ημέρες.  Για τον Γάλλο πρόεδρο, θα είναι μια ευκαιρία να ζητήσει διευκρινήσεις από τον Μπάιντεν,  για το παρασκήνιο της συμφωνίας η οποία αν και βάλλεται κατά της Κίνας, φαίνεται ότι θα έχει πολλές παράπλευρες διπλωματικές απώλειες το επόμενο διάστημα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ