Την αντίθεσή του με την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκφράζει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στη γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir» και η οποία δημοσιεύεται σήμερα, με κεντρικό τίτλο στην πρώτη σελίδα: «Ο Ντε Κρου λέει όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό».
Περίπου ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός του Βελγίου και λίγες εβδομάδες προτού εφαρμοστεί το υγειονομικό πάσο στις Βρυξέλλες, λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού κατά της covid, ο Ντε Κρου τονίζει ότι τα μέτρα που ισχύουν στο Βέλγιο είναι λιγότερο περιοριστικά από ό,τι σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία ή στη Γερμανία και αυτό οφείλεται στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα. «Είμαστε μέσα στις τρεις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι στο Βέλγιο παράγονται εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο, 630 εκατομμύρια δόσεις, σαράντα φορές περισσότερα από όσα έχει χρησιμοποιήσει η χώρα. «Οι εμβολιασμένοι είναι ευχαριστημένοι, αισθάνονται προστατευμένοι. Πρέπει όμως να αποπολιτικοποιήσουμε, να απο-ιδεολογικοποιήσουμε τις συζητήσεις ... Η ελευθερία δεν είναι ποτέ κάτι καθαρά ατομικό. Αυτή την αντίληψη, πρακτικά εγωιστική, δεν την συμμερίζομαι», δηλώνει ο Ντε Κρου.
Στην ερώτηση πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού εκεί όπου παραμένει χαμηλό, ο πρωθυπουργός του Βελγίου απαντά ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος. «Είναι μια επίπονη δουλειά… Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν, ακούν πολλές ιστορίες, μερικές φορές φοβούνται κ.λπ. Πρέπει να τους καθησυχάσουμε, να τους εξηγήσουμε… Είμαι πεπεισμένος ότι η λύση είναι να το κάνουμε με διάφορους τρόπους…».
Σχετικά με την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού, ο Ντε Κρου απαντά: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα στις Βρυξέλλες για να πιέσουμε τον εμβολιασμό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να εξελιχθούν άσχημα. Φαντάζεστε ένα νέο lockdown στις Βρυξέλλες, την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η οποία ετοιμάζεται να κάνει νέο ξεκίνημα; Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά απαραίτητο στη Φλάνδρα, ούτε στη Βαλλωνία, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι υψηλό.».
Ερωτηθείς αν είναι υπέρ του υγειονομικού πιστοποιητικού, ο Ντε Κρου απαντά: «Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής, το έχω πει πολλές φορές, αλλά ιδού, κάποια στιγμή μετράει το δημόσιο καλό, πέρα από τις προσωπικές μου πεποιθήσεις. Έχω την εντύπωση ότι η συζήτηση έχει γίνει πολύ ιδεολογική, όταν η υγεία των ανθρώπων πρέπει να είναι πρώτη. Πρέπει να ωθήσουμε τους ανθρώπους προς τον εμβολιασμό. Όταν προ ημερών επισκέφθηκα κινητή μονάδα εμβολιασμού στο στο Saint-Gilles, μου εξήγησαν: "Ναι, θα το κάνω", τότε είπα: "Γιατί όχι τώρα; Το λεωφορείο είναι εκεί". Απάντηση: «Ναι, αλλά όχι, σε δύο ή τρεις μήνες θα πρέπει να πάρω το αεροπλάνο, οπότε θα ...» 'Αλλοι λένε με ασφάλεια στον εαυτό τους: «Πλένω τα χέρια μου» ... Αυτό είναι ψευδής ασφάλεια. Μια 35χρονη γυναίκα πέθανε από κορονοϊό στις Βρυξέλλες ...».
Στην ερώτηση αν ο εμβολιασμός θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός, ο Ντε Κρου απαντά: «Ξέρω, κάποιοι λένε, "Απλώς πρέπει να κάνετε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό" ... Αυτή είναι μια θεωρητική λύση. Καθαρά ρητορική. Προς το παρόν, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δύο χώρες όπου συμβαίνει αυτό, η Μικρονησία και το Τουρκμενιστάν. Γιατί ; Γιατί, τι, πώς θα το κάνεις στην πράξη; Θα στήσετε σημεία ελέγχου στο δρόμο; Και αν οι άνθρωποι αρνηθούν θα τους βάλετε στη φυλακή; Μου λένε: «Ναι, αλλά το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό για την πολιομυελίτιδα» ... Αλλά αυτό, είναι πρακτικά κατά τη γέννηση, εδώ πώς θα το κάνετε; Και αυτό θα δώσει επιχειρήματα σε όσους διστάζουν: "Βλέπετε, δεν καταφέρνετε να μας πείσετε, οπότε μας αναγκάζετε!" «Όχι, αυτή είναι μια εντελώς ρητορική και θεωρητική λύση. Δεν το λέω για να κουνήσω το δάχτυλο, λέω ότι αντί να σπαταλάμε την ενέργειά μας σε μια συζήτηση χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα, θα ήταν πιο χρήσιμο να αφιερωθούμε στην επίπονη δουλειά για την οποία σας είπα ...».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!