Μπορεί το 2020 η πανδημία του κορονοϊού να συμπαρέσυρε την παγκόσμια οικονομία σε ένα νέο κύκλο ύφεσης, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και ισοπεδώντας πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, για κάποιους από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο όμως στάθηκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν τις προσωπικές περιουσίες τους να αυξάνονται με πολλά ακόμη μηδενικά στους λογαριασμούς τους.
Ενας από τους βασικούς λόγους είναι ότι λόγω της καραντίνας και των lockdown ευνοήθηκαν σημαντικά οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο, που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούν όλο και συχνότερα με εκπροσώπους τους τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Η νέα χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για αρκετούς δισεκατομμυριούχους που έχουν ξεχωρίσει για τις οικονομικές επιδόσεις τους, μεταξύ των οποίων και οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2020, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τζεφ Μπέζος(1η θέση) και ο Έλον Μασκ (2ος).
Οι πλούσιοι έσονται πλουσιότεροι
Το 2020 ήταν η χρονιά που ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, εκτινάχθηκε από την 35η θέση της λίστας του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στη 2η, αφήνοντας πίσω του τον Μπιλ Γκέιτς. Η προσωπική του περιουσια ενισχύθηκε κατά 140 δισ. δολάρια, φτάνοντας στα 167 δισ. δολάρια. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις μετοχές που κατέχει στις εταιρείες του, Tesla και SpaceX, η αξία των οποίων αποτιμάται αντίστοιχα στα 125 δισ. δολάρια και 15 δισ. δολάρια.
Ο ισχυρός άνδρας της Amazon, Τζεφ Μπέζος, απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής με ακόμη μεγαλύτερη άνεση φέτος, αφού η προσωπική περιουσία του ενισχύθηκε κατά 72 δισ. δολάρια. Χάρη στην πανδημία, η Amazon σημείωσε εκρηκτική ανάπτυξη φέτος, με την αξία των 50 εκατ. μετοχών της εταιρείας τις οποίες κατέχει να εκτιναχθεί στα 170 δισ. δολάρια.
Η επέλαση των Κινέζων
Ο Ζονγκ Σανσάν της εταιρείας εμφιαλομένων νερών Nongfu Spring εκτινάχθηκε φέτος στη 13η θέση και έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος στη λίστα, αφήνοντας πίσω του πανίσχυρους μεγιστάνες όπως οι Πόνι Μα της Tencent και Τζακ Μα της Alibaba. Ο 66χρονος επιχειρηματίας είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 62,6 δισ. δολάρια το 2020, όταν η επιχείρησή του πραγματοποίησε μία εξαιρετικά επιτυχημένη δημόσια εγγραφής αξίας 1,1 δισ. δολαριων. Το 84% των μετοχών που κατέχει αποτιμώνται σε 60 δισ. δολάρια. Σημαντική ώθηση του προσέφερε και η συμμετοχή του στην κινεζική φαρμακοβιομηχανία Wantai Biological, καθώς η μετοχική αξία της εκτοξεύθηκε κατά 2000% μετά από τις αποκαλύψεις πως εργάζεται για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού το οποίο θα έχει τη μορφή ρινικού σπρέι.
Την τετράδα των πλουσιότερων Κινέζων συμπληρώνει ο 40χρονος Κόλιν Χουανγκ (25η θέση), που αύξησε τον προσωπικό του πλούτο κατά 33 δισ. δολάρια το 2020, φτάνοντας στα 53 δισ. δολάρια, παρά την απομάκρυνσή του από τη θέση του CEO στην εταιρεία Pinduoduo που ο ίδιος ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες μοιράζονται τις τιμές προϊόντων που αγόρασαν. Η εταιρεία του προχώρησε σε ΙΡΟ το 2018, μετατρέποντας τον Χουάνγκ σε δισεκατομμυριούχο εν μία νυκτί. Χάρη στα lockdown και την πανδημία, η αξία των μετοχών της Pinduoduo σχεδόν τετραπλασιάστηκε από τις αρχές του έτους.
Μεγάλοι κερδισμένοι
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο ιδρυτής και δημιουργός του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 26 δισ. δολάρια στα 105 δισ. δολάρια. Ο ίδιος είναι κάτοχος 375 εκατ. μετοχών της Facebook, η αξία των οποίων εκτινάχθηκε φέτος κατά 30%.
Στην 18η θέση βρέθηκε η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος, Μακένζι Σκότ, προφανώς ευνοημένη από το χρυσό διαζύγιο που της απέφερε το 25% των μετοχών του πρώην συζύγου της στην Amazon. H τεράστια αύξηση της αξίας των μετοχών, ενίσχυσε την περιουσία της κατά 25 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η Μακένζι Σκοτ προχώρησε σε δωρεές ύψους 4,2 δισ. δολαρίων σε εκατοντάδες μη κερδοσκοπικές εταιρείς.
Ο Αμερικανός Νταν Γκίλμπερτ βρέθηκε στην 35η θέση της λίστας το 2020. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας του ΝΒΑ, Cleveland Cavaliers, αλλά και συνιδρυτής της Quicken Loans, είδε την περιουσία του να διαμορφώνεται φέτος στα 35,3 δισ. δολάρια. Ο λόγος, η επιτυχημένη ΙΡΟ της μητρικής εταιρείας της Quicken Loans, Rocket Companies, της οποίας ο Γκίλμπερτ κατέχει το 73% των μετοχών με συνολική αξία περίπου 31 δισ. δολαρίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!