Σε νέα υποτίμηση ρεκόρ του νομίσματος του οδηγήθηκε ο Λίβανος γεγονός που έχει προκαλέσει οργισμένες διαδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου όπου το εξοργισμένο πλήθος προσπάθησε να καταλάβει τα γραφεία της κεντρικής τράπεζας σε δυο μεγάλες πόλεις της χώρας.
Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, η νέα υποτίμηση του λιβανέζικου νομίσματος έχει ως αποτέλεσμα η ισοτιμία δολαρίου να έχει κατρακυλήσει στο 1: 17.500 λιβανέζικες λίρες στη μαύρη αγορά ενώ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες ανέφεραν πως έχει ξεπεραστεί το όριο των 18.000 λιρών για ένα δολάριο.
Στην Τρίπολη (βόρεια), δεκάδες πολίτες έκαναν πορεία για να καταγγείλουν την υποτίμηση και τις «δύσκολες συνθήκες ζωής».
Διαδηλωτές μπόρεσαν να ανοίξουν τη σιδερένια πύλη υποκαταστήματος της Τράπεζας του Λιβάνου και «να παρεισφρήσουν στην αυλή» του κτιρίου, όμως «ο στρατός τους εμπόδισε» να καταλάβουν το κτίριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Έβαλαν φωτιά σε πύλη στο Σεράι, έδρα των αρχών του βόρειου Λιβάνου, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στα σπίτια δύο βουλευτών και προσπάθησαν να εισβάλουν παρά την παρουσία φρουρών.
«Όταν διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο σπίτι του βουλευτή Μοχάμεντ Καμπάρα, ακούστηκαν πυροβολισμοί, κάτι που προκάλεσε αναταραχή, ο στρατός επενέβη για να (...) τους απομακρύνει», σύμφωνα με το ANI.
Στη Σάιντα (νότια), διαδηλωτές επίσης προσπάθησαν να καταλάβουν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας του Λιβάνου, προτού απωθηθούν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, πάντα σύμφωνα με το ANI. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τρεις συνελήφθησαν, κατά την ίδια πηγή.
Αφότου εκδηλώθηκε η κρίση στον Λίβανο το φθινόπωρο του 2019, μια από τις χειρότερες στον κόσμο από το 1850 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το εθνικό νόμισμα, η λίρα, έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου.
Πριν από λιγότερες από δέκα ημέρες η λίρα έφθανε σε ιστορικό χαμηλό, στις 15.500 για ένα δολάριο. Η επίσημη ισοτιμία, που έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, είναι 1.507:1.
Η κρίση έχει πυροδοτήσει το τρέχον διάστημα μεγάλες ελλείψεις καυσίμων, που προκαλούν ατελείωτες ουρές στα πρατήρια.
Ο Λίβανος βιώνει έκρηξη της ανεργίας και του πληθωρισμού, γεγονός που επιταχύνει τη φτωχοποίηση ευρείας κλίμακας: ο μισός πληθυσμός ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!