Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Απογοητευτικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της CureVac

Δοκιμές εμβολίου από την Curevac / Πηγή: AP
Δοκιμές εμβολίου από την Curevac / Πηγή: AP

Ολέθρια για την γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac ήταν τα προκαταρκτικά αποτελεσματικά της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της κατά της Covid-19. Το mRNA εμβόλιο της είχε αποτελεσματικότητα μόνο 47%, μία από τις χαμηλότερες που έχουν ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τα άλλα δύο που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, των Pfizer/BioNTech και Moderna, ανέρχεται σε περίπου 95%  και των AstraZeneca και Johnson & Johnson στο 60-70%.

«Βουτιά» 50% για τη μετοχή

Οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στο Τίμπινγκεν και σκόπευε να παράγει έως 300 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και ένα δισεκατομμύριο το 2022, υπέστησαν «βουτιά» σχεδόν 51% στο χρηματιστήριο, μετά τα άσχημα νέα.

«Οδεύουμε γρήγορα για την τελική ανακοίνωση. Σχεδιάζουμε ακόμη να καταθέσουμε αίτηση για έγκριση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας, αλλά ένας ειδικός στα εμβόλια, ο Τζέικομπ Κίρκεγκορ του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για «ολέθρια» για την εταιρεία αποτελέσματα.

Η εταιρεία αρχικά προτίθεται να ζητήσει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει με την CureVac να αγοράσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί. Τώρα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει. Ανεξάρτητοι ειδικοί θεωρούν δύσκολο το μέλλον του εμβολίου, καθώς ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα τελικά ανακοινωθεί πως είναι κάπως μεγαλύτερη, δύσκολα θα φθάσει στο επίπεδο άλλων εμβολίων. 

Τα νέα απογοήτευσαν όσους είχαν ελπίσει ότι η CureVac θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, καθώς το δικό της εμβόλιο διατηρείται σε απλό ψυγείο για μήνες, ενώ είναι και πιο φθηνό.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχουν θέσει το 50% ως ελάχιστο όριο της αποδεκτής αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια Covid-19 εν μέσω πανδημίας, ενώ επιθυμητό θεωρείται τουλάχιστον το 70%.

Η «διαμάχη» Μέρκελ - Τραμπ

Η Curevac θεωρείτο πρωτοπόρος στην τεχνολογία mRNA στην αρχική φάση της πανδημίας και είχε οδηγήσει σε «διαμάχη» Γερμανίας και ΕΕ με την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει επιθετικά τη γερμανική εταιρεία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων.

Ωστόσο παρενέβη η Άνγκελα Μέρκελ και με εντολή της η γερμανική κυβέρνηση είχε αποκτήσει το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW. Ενώ και η Κομισιόν είχε υποσχεθεί να αγοράσει μεγαλη παρτίδα εμβολίων ώστε να στηρίξει την Curevac.

«Φταίνε οι μεταλλάξεις»

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα εξέπληξε τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το εμβόλιο CureVac είναι mRNA και επιπλέον είχε παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα πειράματα με ζώα και στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους. 

Ο επικεφαλής της εταιρείας δρ Χάας το απέδωσε στο μεγάλο αριθμό νέων παραλλαγών του κορονοϊού στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο. Από τις 124 περιπτώσεις Covid-19 στην κλινική δοκιμή, που εξετάστηκαν γενετικά, μόνο μία οφειλόταν στο αρχικό «κινεζικό» στέλεχος. Το 21% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, προερχόταν από τη νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή Λάμδα που εμφανίστηκε στο Περού.

Όπως είπε ο Χάας, αυτό πρέπει να αποτελέσει «καμπανάκι κινδύνου» για την απειλή που συνιστούν οι νέες παραλλαγές, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γενικότερα. «Πρόκειται σίγουρα για μια νέα πραγματικότητα Covid», όπως είπε. Ανέφερε επίσης ότι, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το εμβόλιο της CureVac παρέχει μικρότερη προστασία στους άνω των 60 ετών σε σχέση με τους νεότερους.

Πάντως αν και η υψηλή αποτελεσματικότητα 95% των άλλων εμβολίων mRNA είχε προκύψει από κλινικές δοκιμές πριν την εμφάνιση των παραλλαγών, τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο, όπου πια κυκλοφορούν νέα στελέχη του κορονοϊού, δείχνουν μικρή σχετικά μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων των Moderna και Pfizer/BioNTech.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ