Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντώνται απόψε στην Ισλανδία για να μετρήσουν το βάθος του χάσματος που χωρίζει τις δύο ανταγωνίστριες μεγάλες δυνάμεις και για να επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν τον Ιούνιο.
Οι δηλώσεις που έχουν προηγηθεί δεν προδιαθέτουν για μία αποκλιμάκωση, αν και οι δύο εμφανίζονται να την επιθυμούν, την ώρα που οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επιδιώκει να φέρει την Αρκτική, το νέο γεωπολιτικό παίγνιο, στο επίκεντρο της συνόδου του Συμβουλίου της Αρκτικής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Ρέικιαβικ, για να την μετατρέψει σε «εργαστήριο» στοχευμένης συνεργασίας σε θέματα συναίνεσης, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ομως ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ανέβασε το θερμόμετρο με τοξικές δηλώσεις. «Είναι ξεκάθαρο για όλον τον κόσμο από παλιά ότι αυτή είναι δική μας γη, δικά μας εδάφη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών την Δευτέρα αναφερόμενος στον Μεγάλο Βορρά, υπερασπιζόμενος ένα είδος ρωσικής σφαίρας συμφερόντων και καταγγέλλοντας τις «επιθετικές» ορέξεις των Δυτικών που προωθούνται μέσω του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας.
«Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική είναι απολύτως νόμιμη και νομιμοποιημένη», ισχυρίσθηκε.
Οι ρωσικές δηλώσεις προκάλεσαν την απάντηση του Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε χθες την αποφυγή της στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής, αλλά και αυτού του είδους των «δηλώσεων», που «αποδυναμώνουν» τον στόχο ενός «ειρηνικού μέλλοντος» για την τεράστια αυτή περιοχή των ακραίων συνθηκών και των πλούσιων φυσικών πόρων γύρω από τον Βόρειο Πόλο.
Κίνδυνος ατυχημάτων
«Ανησυχούμε για την αύξηση ορισμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική οι οποίες θα ενίσχυαν τους κινδύνους ατυχημάτων».
Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του Ρέικιαβικ, ο Αντονι Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης στις καταχρήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία, γράφοντας στο Twitter ότι η χερσόνησος που προσαρτήθηκε το 2014 από την Ρωσία βρίσκεται στην Ουκρανία.
Αρα, το ντεκόρ του αμερικανορωσικού τετ α τετ στο βράδυ μετά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Αρκτικής έχει ήδη στηθεί.
Η συνάντηση «θα επιτρέψει να δοκιμαστεί αν μπορούμε να αναπτύξουμε μία περισσότερο σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Μόσχα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες το βράδυ στο Ρέικιαβικ.
Ο Τζο Μπάιντεν τηρεί από τη έλευσή του στον Λευκό Οίκο αυστηρή στάση απέναντι στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «killer» κηρύσσοντας το τέλος της περιόδου της ευφρόσυνης συγκατάβασης προς την Μόσχα και τον κυρίαρχο του Κρεμλίνου που τήρησε ο προκάτοχός του.
Ουάσινγκτον και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες και κυρώσεις από την αρχή της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν. Και τώρα δηλώνουν ότι επιδιώκουν κάποιου είδους ύφεση.
«Εχουμε πει ξεκάθαρα ότι εάν η Ρωσία επιλέξει να λάβει ανεύθυνα και επιθετικά μέτρα κατά των δικών μας συμφερόντων ή των συμφερόντων των εταίρων και συμμάχων μας, θα απαντήσουμε», προειδοποίησε από την Ισλανδία ο Αντονι Μπλίνκεν. «Οχι επιδιώκοντας την σύγκρουση ή την κλιμάκωση, αλλά διότι δεν μπορεί κανείς να μας προκαλεί ατιμώρητα».
Με στόχο την διαμόρφωση μίας «πιο σταθερή και προβλέψιμης» σχέσης με την Ρωσία, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι συμφωνούν στην πραγματοποίηση μίας πρώτης αμερικανορωσικής συνάντησης κορυφής τον Ιούνιο, σε ευρωπαϊκή χώρα, ανάμεσα στις συνόδους κορυφής της Ομάδας των 7 και του ΝΑΤΟ, όπου και θα προβληθεί το κοινό μέτωπο των δυτικών χωρών κατά της Μόσχας.
Η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την σύνοδο του Ρέικιαβικ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!