Κάθετη ήταν η θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανεχθούν ή να δεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που προτείνει η Τουρκία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος προέβη σε ενημέρωση προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για τα τεκταινόμενα κατά την άτυπη σύνοδο για την Κύπρο που έγινε στις 27 με 29 Απριλίου, στη Γενεύη.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία κατά τη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενημερώσω λεπτομερώς για τα όσα έχουν επισυμβεί κατά την άτυπη σύνοδο, στη Γενεύη.
►Κυπριακό: Τι χάθηκε και τι σώθηκε μετά την Πενταμερή της Γενεύης
Εξήγησα τη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα να συνδράμουμε έτσι ώστε να βρεθεί εκείνο το απαραίτητο κοινό έδαφος που θα οδηγούσε τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ στην απόφαση επανάληψης των συνομιλιών, προκειμένου, βεβαίως, να εξευρεθεί μια λύση μέσα στα πλαίσια, όπως καθορίζονται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή που έχει ο ΓΓ, αλλά και τα όσα κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί, ιδιαιτέρως, κάνοντας αναφορά, στο πολύ πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, αλλά και στην επιστολή με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου του 2020 που ο ΓΓ απέστειλε και προς τους δύο ηγέτες μετά την εκλογή του κ. Τατάρ.
Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες, όπως επεξήγησα, η Τουρκία ήρθε με νέες αξιώσεις έξω από τις παραμέτρους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό το οποίο επιδιώκει δεν είναι παρά μια νέα επιθετική προσπάθεια - διότι έτσι τη θεωρώ - με την αξίωση δημιουργίας δύο ανεξαρτήτων κρατών ως προαπαιτούμενο, μάλιστα, για οποιονδήποτε διάλογο την αναγνώριση ως ανεξαρτήτου οντότητας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και εν συνεχεία τα δυο ίσα ανεξάρτητα μέρη να συνέλθουν για να συμφωνήσουν τη μελλοντική σχέση.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι άκουσαν με πολλή κατανόηση τα όσα έχω αναφέρει και βεβαίως έχω προειδοποιήσει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, πολύ θα επηρεαστεί εάν συνεχίσει η Τουρκία να εμμένει σε μια καθόλα απαράδεκτη και παράνομη αξίωση.
Η κατανόηση των εταίρων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξίωση για δημιουργία δύο κρατών, ήταν κάθετη. Ουδείς υποστήριξε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να ανεχθεί ή να δεχθεί σαν λύση αυτό το οποίο η Τουρκία προτείνει».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!