Νέα
  • ΓΔ: 1538.02 -0.09%
  • Τζίρος: 59,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μετά την Alibaba, το Πεκίνο βάζει στο στόχαστρο τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διορία ενός μήνα έδωσε το Πεκίνο σε 34 κορυφαίους παίχτες της κινεζικής διαδικτυακής αγοράς, όπως οι Tencent, ByteDance και JD.com, προκειμένου να προχωρήσουν «εσωτερικά» σε αλλαγές που δεν θα αντιβαίνουν τους νέους αυστηρούς αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με «σοβαρή τιμωρία» τους απρόθυμους παραβάτες.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές κατά των μονοπωλίων που εκδόθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο είναι οι πιο αυστηρές που έχουν τεθεί ποτέ σε εφαρμογή στη χώρα και έχουν στόχο ιδιαίτερα τις διαδικτυακές πλατφόρμες, γεγονός που κάνει τους επικριτές τους να μιλούν για μία προσπάθεια του καθεστώτος να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στη διαδικτυακή αγορά.

Πρώτο θύμα των νέων κανονισμών η κορυφαία εταιρεία της εγχώριας αγοράς, Alibaba, στην οποία η αρμόδια ρυθμιστική αρχή SAMR επέβαλε πρόστιμο μαμούθ ύψους 18,2 δισεκατομμυρίων γιουάν (περί τα 2,75 δολάρια). Το πρόστιμο συνοδεύτηκε λίγες μέρες αργότερα από αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις εταιρείες του Διαδικτύου, να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό το μάθημα. H SAMR από την πλευρά της φέρεται να έχει πάρει πάρα πολύ σοβαρά το ρόλο της, ενισχύοντας το προσωπικό της αλλά και τους πόρους που χρησιμοποιεί στην κατεύθυνση της επιβολής του νόμου στο αχανές κινεζικό Διαδίκτυο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον ιστότοπό της αναφέρει ότι ναι μεν το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί η Κίνα έχει σημαντικά βελτιωθεί, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να χάνεται άλλος χρόνος για τη διευθέτηση θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης και ότι καθήκον της είναι να διασφαλίσει ότι άπαντες ακολουθούν το γράμμα του νόμου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους 34 κορυφαίων διαδικτυακών εταιρειών της χώρας, το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίστηκε ενισχυμένο και με εκπροσώπους των φορολογικών, χρηματιστηριακών αλλά και διαδικτυακών ρυθμιστικών αρχών.

Εκτός των Tencent, JD.com και ByteDance, στη συνάντηση κλήθηκαν ακόμη η επονομαζόμενη «κινεζική Google», ο Baidu, καθώς και η υπερεπιτυχημένη πλατφόρμα παράδοσης φαγητού Meituan. Απαντες οι εκπρόσωποι των εταιρειών αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια μετά τη συνάντηση.

«Οι ρυθμιστικές αρχές δεν στοχεύουν σε μια ενιαία επιχείρηση, αλλά σε ολόκληρη την οικονομία που περιστρέφεται γύρω από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, καθώς αναπτύσσεται όλο και πιο δυναμικά», σύμφωνα με δηλώσεις του ανεξάρτητου αναλυτή, Κέσο Χονγκ, στο Πεκίνο, που μεταδίδει το Reuters. «Πιστεύω ότι οι εταιρείες του χώρου θα συμπεριφερθούν πιο συνετά στο άμεσο μέλλον. Εν τω μεταξύ, νομίζω ότι είναι καλό για τη ρυθμιστική αρχή να τους υπενθυμίσει ότι εύκολα θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μοίρα με την Alibaba», συμπληρώνει.

Από την πλευρά της, η  SAMR  κάνει λόγο για καταχρηστικές πρακτικές στην εν λόγω αγορά, όπου οι επιχειρήσεις προσφέρουν ασυναγώνιστα χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν χρήστες και αγοραστές, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση για κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών αλλά και φορολογικές παραβάσεις.

Στο στόχαστρο της SAMR μπαίνει ιδιαίτερα η ευρέως διαδεδομένη εκβιαστική πρακτική που ακολουθούν πολλές πλατφόρμες, υποχρεώνοντας εμπόρους και πωλητές να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τη δική τους υπηρεσία και καμία άλλη ανταγωνιστική, απειλώντας τους με αποκλεισμό σε διαφορετική περίπτωση.

«Είναι εξαιρετικά επιβλαβές και το πρόβλημα αυτό πρέπει να διορθωθεί από τη ρίζα του», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η SAMR.

Το  πρόστιμο στην Alibaba

Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο κατηγόρησε την Alibaba ότι αξιώνει την αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα της, αποφεύγοντας αντίπαλους ιστότοπους του διαδικτυακού εμπορίου.

Το αστρονομικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία, καθορίστηκε αφότου οι ρυθμιστικοί φορείς αποφάσισαν να επιβάλλουν στην Alibaba πρόστιμο που να ανταποκρίνεται στο 4% του κύκλου εργασιών του το 2019, που ανήλθε σε 455,7 δισεκατομμύρια γιουάν.

Alibaba / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η Alibaba και οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, αντιμετωπίζουν πιέσεις σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ανησυχίας όσον αφορά την επιρροή τους στην Κίνα, με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες για να επικοινωνήσουν, να κάνουν αγορές, να πληρώσουν λογαριασμούς, να κάνουν κράτηση ταξί, να πάρουν δάνεια και για ένα πλήθος άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στην περίπτωση της Alibaba, εκφράζονται ευθείες βολές κατά του καθεστώτος ότι είχε στο στόχαστρο και το άλλοτε «εκλεκτό τέκνο» του ΚΚΚ,Τζακ Μα, ο οποίος είχε κατηγορήσει τους κινεζικούς ρυθμιστικούς φορείς ότι είχαν καθυστερήσει να εκφράσουν την ανησυχία τους αναφορικά με την επέκταση του χρηματοοικονομικού βραχίωνα της  Alibaba, του Ant Group, στους τομείς των δανείων, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της ασφάλισης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ