Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε κεντρικό επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η προβλεπόμενη διαδικασία και να τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου και σίγουρα πριν τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου θα εξετάσει λεπτομερώς το προτεινόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ εν μέσω πανδημίας. Την πρόταση για το πιστοποιητικό θα παρουσιάσει ο αρμόδιος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιτιέ Ρέιντερς.
Η πρόταση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 με τη θέσπιση κοινού πλαισίου για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, εξέτασης και ανάρρωσης για την νόσο. Αυτό θα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ και στα μέλη των οικογενειών τους, που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία, να αποδείξουν ότι πληρούν τις απαιτήσεις για τη δημόσια υγεία που έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, από το κράτος μέλος προορισμού.
Η πρόταση έχει επίσης ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι περιορισμοί της ελεύθερης κυκλοφορίας, που ισχύουν επί του παρόντος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, μπορούν να αρθούν με συντονισμένο τρόπο, καθώς καθίστανται διαθέσιμα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, το πιστοποιητικό, που θα είναι δωρεάν και διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, είτε έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει και ουσιαστικά «διαβατήριο» για ελεύθερες μετακινήσεις.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του πιστοποιητικού από την σκοπιά της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Παρά την ευρεία στήριξη της πρότασης θέσπισης του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου, δεν ήταν λίγοι και αυτοί, που υποστήριξαν την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων από την υιοθέτηση του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!