Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος του ιατρικού τουρισμού - Ο ρόλος της Τουρκίας

Sheba Medical Center
Πηγή: shebaonline.org

Ενας έντονος επιστημονικός και επιχειρηματικός ανταγωνισμός εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Μέση Ανατολή με τις χώρες της περιοχής να προσπαθούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά ιατρικού τουρισμού. Οι περισσότεροι από 30 εκατ. ασθενείς, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους, δημιουργούν μία δεξαμενή πλούτου άνω των 500 δισ. δολαρίων. 

Παρά την πανδημία και την εστίαση της επιστημονικής κοινότητας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης οι μεγάλοι παίκτες στον χώρο της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην Μέση Ανατολή προετοιμάζονται για μετά Covid εποχή. Ειδικά μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, αλλά και ευρύτερα με το Σουδάν και το Μαρόκο δημιουργούνται σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. 

Ήδη το ισραηλινό πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Hadassah, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, θα δημιουργήσει κέντρο στο Ντουμπάι αποκτώντας υγειονομική παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μία αντίστροφη διαδρομή για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από Ισραηλινούς επιστήμονες καθώς κάθε χρόνο εισρέουν στην χώρα 500 εκατ. δολάρια από τον ιατρικό τουρισμό.

γιατρός με στηθοσκόπιο
Βασικός αντίπαλος των χωρών της Μέσης Ανατολής είναι η Τουρκια

Το Sheba Medical Center, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ υποδέχεται πολύ μεγάλο αριθμό αλλοδαπών για ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ογκολογικά περιστατικά ενώ ακολουθούν επισκέπτες, που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά και αιματολογικά νοσήματα.

Υψηλά έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό έχει και η Ιορδανία υποδεχόμενη κατά μέσο όρο περισσότερους από 250.000 ξένους ασθενείς ετησίως, προερχόμενους από άλλα αραβικά εδάφη, όπως τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Παρέχονται κυρίως υπηρεσίες καρδιολογίας και χειρουργικής στα νοσοκομεία της χώρας σε ανταγωνιστικές τιμές χωρίς να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής. 

Βασικός αντίπαλος των χωρών αυτών στην περιοχή είναι η Τουρκία, που κατέχει την 3η θέση διεθνώς στον ιατρικό τουρισμό με τον αριθμό των ετησίων αφίξεων για ιατρικούς λόγους στην χώρα πριν τον κορονοϊό να φτάσει τις 700.000. Σαουδάραβες και Καταριανοί επιλέγουν τουρκικά νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης της γείτονα φροντίζουν Ρώσους επισκέπτες, τουρίστες από τις αραβικές χώρες αλλά και Ευρωπαίοι ταξιδεύουν  στην Κωνσταντινούπολη για εμφύτευση μαλλιών, εμφυτεύματα δοντιών και αισθητικές επεμβάσεις, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού κόστους συνδυάζοντας την ιατρική φροντίδα με διακοπές. 

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει να ανταγωνιστεί στον χώρο του διεθνούς ιατρικού τουρισμού χώρες όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Βουλγαρία. Το κόστος θεραπείας στην Τουρκία βρίσκεται στο ένα τρίτο του κόστους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη Βουλγαρία όμως να προσφέρει πολύ οικονομικά πακέτα. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι όταν θα υπάρξει ύφεση της πανδημίας και θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις η Τουρκία θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων χωρών της περιοχής στον ιατρικό τουρισμό εξαιτίας της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ