Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, αν και τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν την επίδραση από τις πρόσφατες πολιτικές και αγορές αναταραχές που προκλήθηκαν από τη σύλληψη ενός κορυφαίου πολιτικού της αντιπολίτευσης.
Η ετήσια αύξηση των τιμών τον Μάρτιο ήταν 38,1%, έναντι 39,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (TurkStat). Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν 38,7%.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού συνεχίστηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα.
Παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αγνοήσει αυτή την πτώση και να εστιάσει σε πιο άμεσους κινδύνους για τις τιμές που προκύπτουν από την πολιτική αναταραχή.
Η σύλληψη και στη συνέχεια η επίσημη κράτηση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου — βασικού αντιπάλου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν — στα τέλη του περασμένου μήνα, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, με τη λίρα να πέφτει έως και 11% στις 19 Μαρτίου. Η ανάκαμψη ήρθε κυρίως μέσω παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics ξεπέρασαν τα $25 δισ.
Η Κεντρική Τράπεζα απάντησε στις 20 Μαρτίου με μια απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου δανεισμού μίας νύχτας κατά 200 μονάδες βάσης, στο 46%. Το βασικό επιτόκιο (repo μιας εβδομάδας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 42,5%.
«Η αύξηση στις ισοτιμίες πιθανόν να φανεί πιο ξεκάθαρα στα στοιχεία του Απριλίου, και η πτώση στον ετήσιο πληθωρισμό μπορεί να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί ελαφρώς αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της QNB Bank, Erkin Isik, στο Bloomberg. «Αναμένουμε η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς σε όλους τους εξαγωγείς προς τις ΗΠΑ, με βασικό συντελεστή 10%, τον υψηλότερο του αιώνα. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τον ελάχιστο δασμό 10%, τοποθετώντας την ανάμεσα στις λιγότερο επηρεαζόμενες χώρες από το μέτρο.
Η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 16,4 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με την TurkStat, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό της Άγκυρας.
Ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν 2,46%, αυξημένος από 2,27% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των τροφίμων ήταν ο βασικός παράγοντας, συμβάλλοντας με 1,23 ποσοστιαίες μονάδες στο μηνιαίο ποσοστό.
Μεταβλητότητα της λίρας
Οι αρχές πήραν επίσης σειρά μέτρων για να περιορίσουν τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να αποτρέψουν μαζικές μετατροπές λιρών σε δολάρια από τους πολίτες.
Η λίρα παραμένει σταθερή κοντά στις 38 ανά δολάριο από τότε. Η σταθερότητα της ισοτιμίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη μάχη της Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού.
Η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και προχώρησε σε τρεις διαδοχικές περικοπές κατά 250 μονάδες βάσης, στο 42,5%.
Μέχρι τη σύλληψη του Ιμάμογλου, αναμενόταν να συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων στις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του 2025. Αυτό άλλαξε απότομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με πολλές διεθνείς τράπεζες να προβλέπουν παύση της χαλάρωσης τον Απρίλιο λόγω του αυξημένου πληθωριστικού κινδύνου.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs πρότειναν ότι η νομισματική αρχή θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου.
Με πληροφορίες από Bloomberg