Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να κινδυνεύσει με στάση πληρωμών για μέρος του χρέους της, ύψους 36,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κάποια στιγμή μεταξύ μέσα Ιουλίου και αρχών Οκτωβρίου, αν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει στην αύξηση του ορίου δανεισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε τη Δευτέρα το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο Bipartisan Policy Center (BPC).
Όπως σημειώνει το Reuters, συστηματικά τα τελευταία χρόνια, το Κογκρέσο φτάνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν εγκρίνει την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους — μια πρακτική που έχει δημιουργήσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει οδηγήσει μεγάλους οίκους αξιολόγησης στο να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
Η αντιπαράθεση αυτή επαναλαμβάνεται, παρόλο που η ίδια η νομοθετική εξουσία είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις που έχουν αυξήσει το δημόσιο χρέος — είτε μέσω έγκρισης νέων δαπανών είτε μέσω μειώσεων φόρων.
Η ημέρα Χ
Την Τετάρτη, το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του πρόβλεψη για τη λεγόμενη "Ημερομηνία Χ" (X-date) — τη στιγμή δηλαδή που το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι πλέον σε θέση να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών του, σύμφωνα με σχετική δήλωση εκπροσώπου του οργανισμού.
«Οι νομοθέτες δεν έχουν την πολυτέλεια να καθυστερήσουν την αντιμετώπιση του ζητήματος του ορίου χρέους», προειδοποίησε ο Σάι Ακάμπας, αντιπρόεδρος οικονομικής πολιτικής του BPC. «Η αντιμετώπιση του θέματος πριν φτάσουμε κοντά στην Ημερομηνία Χ θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα».
Ανησυχία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ποτέ μέχρι σήμερα αθετήσει τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ωστόσο ακόμη και η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου προκαλεί έντονη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές.
Η προηγούμενη μεγάλη κρίση γύρω από το όριο χρέους, το 2023, είχε οδηγήσει τις ΗΠΑ στο χείλος της χρεοκοπίας και είχε πλήξει την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.
Η ακριβής πρόβλεψη της Ημερομηνίας Χ είναι δύσκολη, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – μεταξύ αυτών, και από το ύψος των φορολογικών εσόδων, που κορυφώνονται γύρω στα μέσα Απριλίου, όταν οι Αμερικανοί πολίτες καταθέτουν τις ετήσιες φορολογικές τους δηλώσεις.
Φέτος, στο προσκήνιο βρίσκονται και πρόσθετοι παράγοντες, όπως ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας, αλλά και οι δασμοί που έχει επιβάλει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εισαγόμενα προϊόντα, οι οποίοι εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ροή των εσόδων.
Επιπλέον, παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις που δόθηκαν σε πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές έχουν επίσης περιορίσει τις εισπράξεις του Δημοσίου.
Το Bipartisan Policy Center σημειώνει ότι, αν και δεν θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, υπάρχει η υπαρκτή πιθανότητα η Ημερομηνία Χ να έρθει ήδη από τις αρχές Ιουνίου, εφόσον τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των προβλέψεων ενόψει της επόμενης μεγάλης δόσης εσόδων στα μέσα Ιουνίου.
Με πληροφορίες από Reuters