Δυσοίωνες προβλέψεις για την Τουρκία από την Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα εκτιναχθεί στο 18% τον Απρίλιο, για να υποχωρήσει μόλις στο 15% προς το τέλος του έτους. Αιτία για αυτή την εξέλιξη, όπως μεταδίδει το Reuters, η αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία οδήγησε σε νέο γύρο ρευστοποιήσεων της τουρκικής λίρας, επαναφέροντας την αβεβαιότητα στους επενδυτές.
Πριν από λίγο καιρό, η Goldman Sachs είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα υποχωρούσε στο 12,5% στα τέλη του 2021, ωστόσο τώρα εκτιμά ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτζιόγλου, δεν θα καταφέρει να μειώσει τα επιτόκια έως το τέταρτο τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη την πτώση της λίρας κατά 13% από τις 20 Μαρτίου, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας στο 3,5% (από 5,5%) για το 2021. Παράλληλα, κάνει τώρα λόγο για έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 1,5% του ΑΕΠ, από 3,5% που είχε προβλέψει αρχικά. «Ο κύριος κίνδυνος εντοπίζεται στο εάν οι Αρχές προσπαθήσουν να προωθήσουν την ανάπτυξη με πρόωρες μειώσεις επιτοκίων ή με αύξηση της χορήγησης δανείων», αναφέρει η Goldman Sachs.
Ο ίδιος ο Καβτζιόγλου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού απαιτούν αυστηρή νομισματική πολιτική και δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, έως ότου υπάρξει μια σαφής ένδειξη ότι έχει αρχίσει η πορεία αποκλιμάκωσής του.
Οι δηλώσεις του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη βοήθησαν να περιοριστεί η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας, που κατέγραφε απώλειες περίπου 3% έναντι του δολαρίου, ωστόσο έρχονται σε αντίθεση με τις εκπεφρασμένες θέσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!