Σε ιστορικά χαμηλά έχουν μειωθεί τα αποθέματα κακάο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη με τους παραγωγούς σοκολάτας να αναζητήσουν εναλλακτικά συστατικά ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
Οι έμποροι και οι παραγωγοί σοκολάτας έχουν αποσύρει τα περισσότερα αποθέματα χαμηλότερης ποιότητας από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του κόσμου, καθώς η αγορά παλεύει να αντιμετωπίσει χρόνια κακής παγκόσμιας σοδειάς.
Η σπανιότητα του κακάο έχει περιορίσει τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών σοκολάτας και έχει οδηγήσει σε μικρότερες σοκολάτες, καθώς και σε νέες συνταγές που χρησιμοποιούν λιγότερο κακάο. Στις ΗΠΑ, οι λιανικές τιμές σοκολάτας είναι έως και 20% υψηλότερες φέτος από την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τη Wells Fargo.
Τα αποθέματα στην αγορά του Λονδίνου του Intercontinental Exchange έχουν μειωθεί από πάνω από 100.000 τόνους χρησιμοποιήσιμου κακάο πέρυσι, σε περίπου 21.000 τόνους τους τελευταίους μήνες.
«Αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, το μικρότερο που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Jonathan Parkman, συν-επικεφαλής του γεωργικού τομέα στην Marex. «Δεν υπάρχει περιθώριο ασφαλείας στο σύστημα, αυτό μας λέει: είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι».
Οι αποθήκες ανεξάρτητων αδειοδοτημένων εμπόρων στη Νέα Υόρκη είναι επίσης ανησυχητικά άδειες, πρόσθεσε ο Parkman. Τα συνολικά αποθέματα είναι περίπου 90.000 τόνοι.
Η δραματική μείωση έχει αυξήσει την πίεση στον κλάδο του κακάο, ο οποίος ήδη ταλαιπωρείται από ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες που έχουν πλήξει τις σοδειές στις βασικές παραγωγικές χώρες, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.
Οι τιμές του κακάο έχουν τριπλασιαστεί από την αρχή του 2023, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών στο Λονδίνο, μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές ελλειμμάτων στη σοδειά.
Οι αποθήκες παίζουν έναν διακριτικό αλλά κρίσιμο ρόλο στην αγορά εμπορευμάτων. Αγοραστές και πωλητές μπορούν να συμφωνήσουν σε μια συναλλαγή για μια συγκεκριμένη ποσότητα κακάο σε προκαθορισμένη τιμή για μελλοντική ημερομηνία.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των αποθεμάτων αποθηκεύουν συνήθως πλεονάζον απόθεμα στις ανταλλακτικές αποθήκες, όχι για άμεση διάθεση, αλλά για να εκπληρώσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και να προστατευθούν από απότομες αυξήσεις τιμών.
Ως αποτέλεσμα, αυτές οι αποθήκες είναι συχνά γεμάτες με κόκκους από το Καμερούν ή τη Νιγηρία, οι οποίοι δεν προτιμώνται από τους παραγωγούς σοκολάτας όσο εκείνοι από την Ακτή Ελεφαντοστού ή τη Γκάνα.
Όμως, η έλλειψη είναι τόσο σοβαρή, που ακόμη και αυτά τα αποθέματα εξαντλούνται.

Τον περασμένο μήνα, η Hershey ζήτησε άδεια από τη ρυθμιστική αρχή παραγώγων των ΗΠΑ να αγοράσει έως και 90.000 τόνους κακάο μέσω του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης — εννέα φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο.
Η σπανιότητα του κακάο έχει ήδη αναγκάσει κάποιους παραγωγούς να επανεξετάσουν τη σύνθεση της ίδιας της σοκολάτας.
Οι τυπικές σοκολάτες που καταναλώνονται στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική παρασκευάζονται από βούτυρο κακάο και υγρό κακάο. Αντίθετα, η σοκολάτα compound φτιάχνεται από σκόνη κακάο αναμεμειγμένη με αντικαταστάτες λιπαρών.
Η Fuji Oil, μεγάλος προμηθευτής του κλάδου, ανέφερε πτώση στις πωλήσεις βιομηχανικής σοκολάτας και αύξηση στα έσοδα από υποκατάστατα, όπως τα φυτικά έλαια και λίπη.
Ο Nicko Debenham, πρώην επικεφαλής βιωσιμότητας στη Barry Callebaut, προειδοποίησε ότι οι αγοραστές έχουν ελάχιστες εναλλακτικές αν τα αποθέματα αποθηκών εξαντληθούν.
«Ο μόνος τρόπος να αποκτήσεις κακάο είναι να πληρώσεις παραπάνω για άμεση παράδοση, ανεξάρτητα από την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης», δήλωσε.
Οι ανώτερα στελέχη εταιρειών σοκολάτας εξετάζουν όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές κακάο, από περισσότερες περικοπές κόστους έως την αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει λιγότερο κακάο στη σοκολάτα τους και υψηλότερες τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με πληροφορίες από Financial Times