Νέα
  • ΓΔ: 1600.97 +2.43%
  • Τζίρος: 206,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μόντι στις ΗΠΑ: Δώρα στον Τραμπ, εμπορικές συμφωνίες και στο βάθος η Κίνα

mondi trump
Φωτογραφία Αρχείου

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Και φέρνει μαζί του μια σειρά από «δώρα», ελπίζοντας ότι με παραχωρήσεις στο μέτωπο των δασμών, νέες εμπορικές συμφωνίες και την προοπτική συνεργασίας απέναντι στην Κίνα, θα κερδίσει την εύνοια του Αμερικανού προέδρου.

Μια δύσκολη σχέση

Ο Τραμπ, αν και βρίσκεται μόλις έναν μήνα στη δεύτερη προεδρική του θητεία, έχει ήδη χρησιμοποιήσει την απειλή δασμών εναντίον φίλων και αντιπάλων, επιχειρώντας να επιβάλει νέες εμπορικές συμφωνίες, να προσελκύσει επενδύσεις και να εξασφαλίσει διεθνή συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ινδία πιθανότατα δεν θα εξαιρεθεί από τη διεθνή θύελλα. Παρά τη θερμή σχέση που είχε ο Μόντι με τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, ο πρώην πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την Ινδία «μεγάλο καταχραστή» στο εμπόριο. Οι δασμοί που είχε επιβάλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έπληξαν ιδιαίτερα τη χώρα.

Για να προετοιμάσει το έδαφος πριν τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Μόντι σκοπεύει να προτείνει συμφωνίες που περιλαμβάνουν αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στρατιωτικών οχημάτων και κινητήρων αεροσκαφών, σύμφωνα με Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα.

Επιπλέον, η Ινδία εξετάζει εμπορικές διαπραγματεύσεις, πιθανές συμφωνίες για τις αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς και επενδύσεις στον πυρηνικό τομέα. Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις δασμών σε τουλάχιστον δώδεκα τομείς, όπως τα ηλεκτρονικά προϊόντα, ο ιατρικός εξοπλισμός και τα χημικά.

«Αυτά είναι ένα ‘δώρο’ για τον Τραμπ», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Τι ζητά η Ινδία

Από την πλευρά του, ο Μόντι προσδοκά αμερικανική βοήθεια για την υπόθεση του δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι, στενού του συμμάχου, ο οποίος κατηγορήθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για δωροδοκία. Ο ίδιος αρνείται κάθε παράνομη δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, ένα άλλο λεπτό ζήτημα θα τεθεί στο παρασκήνιο: οι κατηγορίες για συνωμοσία από την ινδική κυβέρνηση, που στόχευε τη δολοφονία ενός Σιχ ακτιβιστή στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

«Σκληρή διαπραγμάτευση» για το εμπόριο

Αυτή τη φορά, το ζήτημα των δασμών θα βρεθεί στο επίκεντρο, όπως αναφέρει ο Ρίτσαρντ Ρόσοου, επικεφαλής του ινδικού προγράμματος στο Center for Strategic and International Studies.

«Θα μοιάζει με αγώνα πυγμαχίας», σημειώνει. «Η Ινδία είναι διατεθειμένη να δεχτεί κάποια πλήγματα, αλλά υπάρχει ένα όριο».

Οι ΗΠΑ διατηρούν ένα εμπορικό έλλειμμα 45,6 δισ. δολαρίων με την Ινδία. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο μέσος σταθμισμένος δασμός των ΗΠΑ βρίσκεται στο 2,2%, ενώ της Ινδίας στο 12%.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει «ανταποδοτικούς δασμούς» σε κάθε χώρα που επιβάλλει δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, προκαλώντας φόβους για νέα εμπορική σύγκρουση.

Τι ζητά ο Τραμπ από την Ινδία

Ο Τραμπ επιδιώκει μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ινδία στο μεταναστευτικό. Η χώρα αποτελεί σημαντική πηγή μεταναστών προς τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ειδικευμένοι εργαζόμενοι στην τεχνολογία με εργασιακές βίζες, αλλά και άτομα που βρίσκονται στη χώρα παράνομα.

Ο Μόντι αναμένεται επίσης να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ιλον Μασκ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters. Ο δισεκατομμυριούχος είναι στενός σύμμαχος του Τραμπ, και η προσπάθεια της Starlink να εισέλθει στην ινδική αγορά μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η Ινδία, η Κίνα και η γεωπολιτική εξίσωση

Η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη στρατηγική του Τραμπ για την ανάσχεση της Κίνας, την οποία πολλοί στην κυβέρνησή του θεωρούν τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Η Ινδία ανησυχεί για τη στρατιωτική ενίσχυση της Κίνας και ανταγωνίζεται το Πεκίνο σε πολλές αγορές. Ωστόσο, ο Μόντι φοβάται ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα, αποκλείοντας την Ινδία, σύμφωνα με τον Μουκές Άγκι, πρόεδρο του U.S.-India Strategic Partnership Forum.

«Αν και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, στο εμπόριο, τη μετανάστευση και τις αμυντικές αγορές, το ζήτημα της Κίνας θα διατρέχει τη συνάντηση», τονίζει η Λίζα Κέρτις, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ και νυν συνεργάτιδα του Center for a New American Security.

Ωστόσο, η Ινδία αποφεύγει την ανοιχτή αντιπαράθεση με το Πεκίνο και ακολουθεί μια διπλωματική πολιτική στρατηγικής αμφισημίας, ώστε να μην πάρει ξεκάθαρη θέση σε μεγάλες διεθνείς συγκρούσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ