Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) θα δημιουργήσει τον Απρίλιο ένα παρατηρητήριο για τη μέτρηση του αντίκτυπου της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Θα εξετάζουμε όλα τα κέντρα δεδομένων και την ποσότητα ηλεκτρισμού που χρειάζονται», σημείωσε ο Μπιρόλ.
«Όλος ο κόσμος θα μπορεί να αντλήσει διδάγματα από καλύτερες πρακτικές και αυτό θα είναι μια ανοιχτή πηγή (open source) για ολόκληρο τον κόσμο», διευκρίνισε.
Οι ενεργειακές απαιτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η ανάπτυξη της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης συνοδεύεται από αυξανόμενες ανησυχίες για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ένα από τα βασικά θέματα της διήμερης διεθνούς Συνόδου Κορυφής στη γαλλική πρωτεύουσα για τη δράση πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Για παράδειγμα, κάθε αίτημα στο ChatGPT, το chatbot της OpenAI, το οποίο μπορεί να παραγάγει περιεχόμενο κάθε είδους με ένα απλό αίτημα στην καθομιλουμένη, καταναλώνει 2,9 βατώρες (Wh) ηλεκτρικού ρεύματος.
Πρόκειται για δεκαπλάσια ενέργεια σε σχέση με μια αναζήτηση στο Google, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
Ο ρόλος των κέντρων δεδομένων
Τα κέντρα δεδομένων, τα οποία αποθηκεύουν δεδομένα και τροφοδοτούν τις τεράστιες υπολογιστικές δυνατότητες που απαιτεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελούν τη βάση αυτής της τεχνολογίας.
Το 2023, αυτές οι ψηφιακές υποδομές αντιπροσώπευαν σχεδόν το 1,4% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP