Η Αίγυπτος και μία κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη γαλλική Total και την ιταλική Eni πρόκειται τον επόμενο μήνα να υπογράψουν μια σημαντική συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από υποθαλάσσιο κοίτασμα που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, προς την Αίγυπτο. Εκεί, οι ποσότητες αερίου θα υφίστανται υγροποίηση και επεξεργασία προς εξαγωγή, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιδιαίτερα σημαντική», καθώς δίνει στην κοινοπραξία τη δυνατότητα να επιλύσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Κρόνος στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις. Εκεί, το αέριο θα υγροποιηθεί και στη συνέχεια θα εξάγεται στις διεθνής αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής.
Στην Αίγυπτο οι υπογραφές
Σύμφωνα με τον Παπαναστασίου, η κοινοπραξία Eni-Total, η οποία κατέχει άδειες εξερεύνησης για επτά από τα δεκατρία μπλοκ στην κυπριακή ΑΟΖ, θα λάβει την τελική απόφαση για τον τρόπο εξόρυξης και μεταφοράς του αερίου πριν από το καλοκαίρι του 2025.
Νέα εκτίμηση δείχνει ότι το κοίτασμα Κρόνος περιέχει πιθανότατα περισσότερο φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.
Η λεγόμενη «συμφωνία με την κυβέρνηση υποδοχής» (host-government agreement) θα υπογραφεί στη σύνοδο ενέργειας της Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου, Καντίμ Μπαντάουι. Ο τελευταίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Μπαντάουι ανέφερε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προσκάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του να συμμετάσχει στη σύνοδο. Εξήρε επίσης το «πνεύμα συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο επέτρεψε την εκμετάλλευση της αιγυπτιακής υποδομής και την πλήρη αξιοποίηση του «μεγάλου δυναμικού της Κύπρου στον τομέα του φυσικού αερίου».
Έναρξη εξόρυξης στο κοίτασμα Elektra
Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil και η Qatar Petroleum ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη γεώτρησης στο υπεράκτιο κοίτασμα «Ηλέκτρα», το οποίο βρίσκεται κοντά στο ήδη ανακαλυφθέν κοίτασμα Γλαύκος, που εκτιμάται ότι περιέχει 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Ο Παπαναστασίου δήλωσε ότι υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» για την ύπαρξη φυσικού αερίου στο Elektra, το οποίο βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης αναμένονται στις αρχές Απριλίου.
Η ExxonMobil και η Qatar Petroleum κατέχουν δικαιώματα εξερεύνησης για δύο περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τα σχέδια της Λευκωσίας
Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, η Κύπρος προσπαθεί να προωθήσει τη μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερο και πιο καθαρό. Τα σχέδια για έναν χερσαίο σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν καθυστερήσει. Ωστόσο, η Κύπρος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει προσωρινά ένα ειδικό τάνκερ για την επεξεργασία του αερίου.
Η Αίγυπτος, σύμφωνα με τον Παπαναστασίου, έχει εκφράσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει το τανκέρ Prometheus για δικές της ανάγκες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χερσαίες υποδομές της Κύπρου.
Παρότι δεν είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω ποσότητες αερίου θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του νησιού λόγω των συμφωνιών με τις ενεργειακές εταιρείες, η Κύπρος θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από άλλες αγορές εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος ενέργειας, το οποίο θα μπορεί να επαναεριοποιεί στον πλωτό σταθμό.
Και άλλη συμφωνία
Σύμφωνα με το AP, Κύπρος και Αίγυπτος θα υπογράψουν μια δεύτερη συμφωνία κατά τη σύνοδο της Αιγύπτου, που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σε συνεργασία με την Chevron που διαχειρίζεται το κοίτασμα, αν το αέριο θα χρησιμοποιηθεί για εγχώρια κατανάλωση ή για εξαγωγή.
Οι διαπραγματεύσεις με την Chevron για το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!