H πιο δημοφιλής εφαρμογή έχει γίνει η Temu που ανήκει στην κινεζική PDD Holdings καθώς βρέθηκε στην κορυφή των downloads της Apple για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας την τεράστια επιτυχία που γνωρίζουν οι κινεζικές εφαρμογές στις ΗΠΑ.
Η Temu, η οποία αποστέλλει φθηνά προϊόντα από την Κίνα, εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά των ΗΠΑ το 2022 και έχει κατακτήσει την αγορά, ασκώντας πίεση στην Amazon.
Το TikTok της ByteDance κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη, παρά τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά του να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ, ενώ ο ανταγωνιστής της Temu και γίγαντας της γρήγορης μόδας Shein βρέθηκε στο νούμερο 12. Το iOS της Apple κατέχει πάνω από το 56% της αμερικανικής αγοράς κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με στοιχεία της StatCounter.
Στπ στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών
Η κινεζική εταιρεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο από τους Αμερικανούς αξιωματούχους και κινδύνους από τους δασμούς, τους οποίους η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ έχει υποσχεθεί να αυξήσει.
Καθώς οι εταιρείες Temu και Shein προσελκύουν τους Αμερικανούς καταναλωτές με φθηνά προϊόντα και επιθετική διαφήμιση, έχουν τραβήξει την προσοχή και της Ουάσινγκτον.
Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μια νέα πρόταση με στόχο να εμποδίσει την «υπερβολική χρήση και κατάχρηση» της μακροχρόνιας διάταξης «de minimis» από εταιρείες όπως η Shein και η Temu. Η διάταξη επιτρέπει σε αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων ορισμένες απαλλαγές από τους εισαγωγικούς δασμούς.
Εάν η Temu και η Shein χάσουν την απαλλαγή, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές και να μειώσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εταιρειών, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο CNBC.
Οι περιορισμοί του Τραμπ
Η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προσθέτει άλλο ένα επίπεδο αβεβαιότητας, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε θέσει τον περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Τραμπ έχει προτείνει δασμούς ύψους 60% έως 100% στα αγαθά από την Κίνα, αν και δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν για τις κινεζικές εισαγωγές που κατακλύζουν τις εγχώριες αγορές τους.
Στη Νοτιοανατολική Ασία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία έχουν επιβάλει μια σειρά δασμών αντιντάμπινγκ σε κινεζικά προϊόντα , ενώ η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα για την παρακολούθηση των φθηνών εισαγωγών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Βιετνάμ απαγόρευσε στην Temu να δραστηριοποιείται στη χώρα μόλις δύο μήνες αφότου η κινεζική εταιρεία δημιούργησε τοπική παρουσία.
Σε μια έκθεση παγκόσμιας προοπτικής που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η Nomura είπε ότι η αμερικανική οικονομική της ομάδα αναμένει ότι οι αλλαγές στον κανόνα de minimis θα είναι βασική εμπορική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, ίσως δεύτερη μετά την αύξηση των δασμών.
«Αυτό αντιπροσωπεύει έναν άλλο σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ το 2025», ανέφερε η έκθεση.
Η Nomura εκτιμά ότι η απαγόρευση των ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές de minimis από την Κίνα θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια αύξηση των εξαγωγών της τελευταίας κατά 1,3% και να επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.
Με πληροφορίες από CNBC
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!