Τέλος μετά από τρεις μήνες μπαίνει στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς η γαλλική βουλή ψήφισε τη πρόταση δυσπιστίας με 331 ψήφους.
Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ θεωρείται πλέον η κυβέρνηση με την μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου περίοδο πολιτικής αστάθειας. Στην παρέμβασή της νωρίτερα η αρχηγός του.
Όπως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τάχθηκε σήμερα υπέρ της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 331 βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος. Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Συντάγματος, όταν η Εθνοσυνέλευση υιοθετεί πρόταση δυσπιστίας, ο Πρωθυπουργός «πρέπει» να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραιτείται αμέσως» εάν εγκριθεί μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζει ο ειδικός στο Σύνταγμα Julien Boudon, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay.
Τι είπε η Μαρίν Λεπέν
Νωρίτερα, στην παρέμβασή της η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού είπε ότι «είμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας» ενώ υποσχέθηκε ότι θα έρθει το τέλος της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ». Το κόμμα της, όπως είπε ακόμη, θα βοηθήσει να έλθει αυτό το τέλος.
Πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν προχώρησε αρκετά στην επίτευξη συμβιβασμών μαζί της. «Πήραμε μόνο ψίχουλα», είπε και κατηγόρησε τον Μπαρνιέ για αδιαλλαξία.
Πάντως η Λεπέν είπε ότι «δεν χαίρεται» που υποστηρίζει την πρόταση μομφής από Νέο Λαϊκό Μέτωπο. «Οι θεσμοί μάς αναγκάζουν να αναμειγνύουμε τις ψήφους μας με αυτές της άκρας Αριστεράς», είπε.
Στην Εθνοσυνέλευση μίλησε και ο τέως πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος δήλωσε ότι οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού κάνουν «ένα λάθος ενώπιον της ιστορίας» ψηφίζοντας την πρόταση μομφής
Ο Ατάλ καταδίκασε το «θλιβερό θέαμα» των τελευταίων εβδομάδων και κατήγγειλε «τη συμμαχία μεταξύ του LFI και του RN που σφυρηλατείται». «Η γαλλική πολιτική είναι άρρωστη και ούτε στην άκρα Αριστερά ούτε στην άκρα Δεξιά οι Γάλλοι θα μπορέσουν να βρουν το αντίδοτο», είπε και: «Πιστεύω ότι αυτό που ζητούν οι Γάλλοι είναι λιγότερο θόρυβο και περισσότερη δράση».
Σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Ματίλντ Πανό, βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, της βασικής παράταξης του Νέου Αριστερού Μετώπου, είπε ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ «ήταν μία πρόκληση» με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η πλέον βραχύβια κυβέρνηση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας θα μείνει σαν αυτή που έκανε σειρά παραχωρήσεων στο κόμμα της Λεπέν για να μην χάσει την εξουσία, είπε η ίδια.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, που είπε ότι η πρόταση μομφής δείχνει την «αποτυχία της μεθόδου Μπαρνιέ». Η κυβέρνηση ποτέ δεν αναζήτησε «τον ελάχψιστο συμβιβασμό με την Αριστερά».