Βαριές κατηγορίες κατά της Apple διατυπώνονται σε αγωγή που υποβλήθηκε εις βάρος της. Σύμφωνα με το Reuters, ο αμερικανικός κολοσσός κατηγορείται ότι παρακολουθεί παράνομα τις προσωπικές συσκευές και τους λογαριασμούς iCloud των εργαζομένων της, ενώ παράλληλα τους απαγορεύει να συζητούν για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας τους.
Η μήνυση
Η μήνυση που κατατέθηκε την Κυριακή στο πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια από τον Amar Bhakta, ο οποίος εργάζεται στην ψηφιακή διαφήμιση για την Apple. Υποστηρίζει ότι η εταιρεία απαιτεί από τους εργαζόμενους να εγκαθιστούν λογισμικό στις προσωπικές συσκευές που χρησιμοποιούν για την εργασία τους, το οποίο επιτρέπει στην Apple να έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, στις βιβλιοθήκες φωτογραφιών, στα δεδομένα υγείας και «έξυπνου σπιτιού» και σε άλλες προσωπικές πληροφορίες.
Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, η Apple επιβάλλει πολιτικές εμπιστευτικότητας που απαγορεύουν στους εργαζόμενους να συζητούν τις συνθήκες εργασίας, μεταξύ άλλων και με τα μέσα ενημέρωσης, και να προβαίνουν σε νομικά προστατευόμενες καταγγελίες (whistleblowing).
Ο Bhakta, ο οποίος εργάζεται για την Apple από το 2020, λέει ότι του απαγορεύτηκε να μιλάει για την εργασία του σε podcasts και του δόθηκε εντολή να αφαιρέσει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας του από το προφίλ του στο LinkedIn.
Τι λέει η Apple
Η Apple από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της αγωγής είναι αβάσιμοι και ότι οι εργαζόμενοί της εκπαιδεύονται ετησίως σχετικά με τα δικαιώματά τους.
«Στην Apple, επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία των καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών στον κόσμο και εργαζόμαστε για την προστασία των εφευρέσεων που δημιουργούν οι ομάδες μας για τους πελάτες», ανέφερε η εταιρεία.
Και άλλες καταγγελίες
Οι δικηγόροι του Bhakta εκπροσωπούν επίσης δύο γυναίκες που κατέθεσαν αγωγή τον Ιούνιο κατηγορώντας την Apple ότι συστηματικά υποαμείβει τις εργαζόμενες στα τμήματα μηχανικής, μάρκετινγκ και στο AppleCare.
Η εταιρεία παράλληλα αντιμετωπίζει επίσης τουλάχιστον τρεις καταγγελίες από ένα συμβούλιο εργασίας των ΗΠΑ, στις οποίες υποστηρίζεται ότι η Apple έχει αποτρέψει παράνομα τους εργαζόμενους από το να συζητούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θέματα όπως η προκατάληψη λόγω φύλου και οι μισθολογικές διακρίσεις, μεταξύ άλλων περιορίζοντας τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Slack. Η εταιρεία έχει αρνηθεί τις παραβάσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!