Στο 2,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία στον μεγαλύτερο ρυθμό από τον περασμένο Αύγουστο, αν και η επιτάχυνση οφείλεται στις επιπτώσεις της φορολογικής βάσης, γεγονός που θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να ανατρέψει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση των μειώσεων στα επιτόκια.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Αυτό συγκρίνεται με το 1,8% του Οκτωβρίου και είναι σύμφωνο με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Ένας δείκτης των υποκείμενων πιέσεων, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, υποχώρησε στο 2,4%, ανατρέποντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα σημείωνε αύξηση.
Μία σύντομη άνοδος του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν ένα σενάριο που περίμεναν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι βλέπουν ωστόσο ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί το επόμενο έτος. Τα στοιχεία της Ισπανίας είναι τα πρώτα για αυτόν τον μήνα από μια μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης, με τη Γερμανία να δημοσιεύει τα δικά της αργότερα μέσα στην ημέρα, πριν δημοσιευτεί ο συνολικός αριθμός της Ευρωζώνης την Παρασκευή.
Στην Ισπανία, η άνοδος του πληθωρισμού οφειλόταν σε συγκρίσεις με το κόστος ενέργειας και καυσίμων που είχε υποχωρήσει στα τέλη του 2023. Η χώρα είχε σημειώσει αύξηση των τιμών κατά λιγότερο από 2% τους δύο προηγούμενους μήνες.
Η Ισπανία κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό φέτος και σημείωσε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ των ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης. Ενώ η κυβέρνηση απέσυρε ορισμένα μέτρα που έλαβε για να προστατεύσει τους καταναλωτές, όταν οι τιμές αυξήθηκαν – όπως οι μειώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας – άλλα, όπως τα δωρεάν εισιτήρια στα τρένα, εξακολουθούν να ισχύουν.
Την ίδια στιγμή, ένα σημάδι της υγείας της ισπανικής οικονομίας, η ανεργία κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Αυτό ενισχύει τους μισθούς και συμβάλλει στις αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών που παραμένουν «πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ.
Mε πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!