Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις πλέον υποσχόμενες χώρες όσον αφορά στην αυτοκατανάλωση ενέργειας επισημαίνει ο Διονύσιος Ανάργυρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας GreenVolt Next, μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ.
«Η αυτοκατανάλωση είναι σήμερα στο 5% - 7% στην Ελλάδα όταν άλλες χώρες είναι στο 50%. Οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι πως το 2030 η αυτοκατανάλωση θα φτάσει στο 35%», εκτιμά ο κ. Ανάργυρος.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι πως το 2030 η αυτοκατανάλωση θα φτάσει στο 35%
Ο κ. Ανάργυρος είναι επικεφαλής μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται σε 22 χώρες στην χρηματοδότηση και εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις.
Είναι ευνοϊκό και συμφέρον για τις επιχειρήσεις το νέο καθεστώς μέσω του οποίου μπορούν να βάλουν ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη τους ή και μακριά από την έδρα τους; Μέσω του net billing; «Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποσβένεται σε 3 – 5 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Ανάργυρος.
Ο ίδιος εκτιμά πως η αυτοκατανάλωση, δηλαδή η κατανάλωση ενέργειας που παράγουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις με ΑΠΕ ώστε να ρίξουν το κόστος της ενέργειας, θα είναι στο μέλλον απαραίτητη για το επιχειρείν. «Ενα μέρος της ενέργειας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις πρέπει να το παράγουν μόνες τους», ξεκαθαρίζει ο κ. Ανάργυρος.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποσβένεται σε 3 – 5 χρόνια
Ο ίδιος εξηγεί πως αυτή την εποχή «τρέχει» ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για εγκατάσταση μπαταρίας σε φωτοβολταϊκά συστήματα επιχειρήσεων (περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στην ένθετη στήλη της εκπομπής Plug into Green). «Οι επιδοτήσεις βοηθάνε αλλά συχνά η γραφειοκρατία καθυστερεί τα έργα», προσθέτει ο ίδιος.
Στην 24η εκπομπή «Plug into Green» μαθαίνουμε επίσης πως:
- Μια πολύ σημαντική διάταξη περιλαμβάνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε για διαβούλευση. Συγκεκριμένα, ορίζεται ρητά ότι δεν χρειάζεται ομοφωνία σε μια πολυκατοικία ή σε ένα οποιοδήποτε άλλο κτήριο, για να γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή μπαταριών αποθήκευσης σε κοινόχρηστους χώρους. Αρκεί η συναίνεση των ιδιοκτητών με την πλειοψηφία του 51%. Το σύνολο πάντως της επιφάνειας ενός κτηρίου στην οποία μπορεί να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό στέγης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40%. Η νέα διάταξη θεωρείται ότι μπορεί να ξεμπλοκάρει πολλά έργα αυτοπαραγωγής, αυξάνοντας τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στον οικιακό τομέα.
- Στην παρουσίαση της στρατηγικής της για τον αγροτοδιατροφικό τομέα η Κομισιόν αναγνωρίζει για πρώτη φορά το ρόλο των φωτοβολταϊκών στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, στην απαλλαγή του αγροτικού κλάδου από τις εκπομπές άνθρακα και στη συμπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών. Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ρητά την ηλιακή ενέργεια ως συμπληρωματικό εργαλείο για τη γεωργία. «Τα αγροβολταϊκά αποτελούν μια δοκιμασμένη ιδέα σε όλη την Ευρώπη, με πολλά έργα να λειτουργούν ήδη σήμερα. Αυτή η ένταξη της ηλιακής ενέργειας ενισχύει την ανθεκτικότητα στο κλίμα, παρέχοντας κινητή σκιά, μειώνοντας τη χρήση νερού, αναγεννώντας το έδαφος, και προστατεύοντας τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο από την ακραία ζέστη.
- Την απαλλαγή των λογαριασμών ρεύματος από τις χρεώσεις που δεν έχουν σχέση με το κόστος της ενέργειας προωθεί η Κομισιόν. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για Προσιτή Ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετάει τη συνάφεια που έχουν κάποιες χρεώσεις, με αυτό καθεαυτό το κόστος ενέργειας, προκειμένου να δει τι περιθώρια υπάρχουν για τον περιορισμό του ρυθμιζόμενου σκέλους που προοδευτικά καταλήγει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του τελικού ποσού που πληρώνει ο καταναλωτής. Το ρυθμιζόμενο σκέλος είναι όλες οι χρεώσεις που δεν αλλάζουν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβόλαιο ο καταναλωτής. Αντίθετα, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις, είναι εκείνες που αφορούν το κόστος του ρεύματος, και όπου κάθε προμηθευτής έχει το δικό του τιμολόγιο.