Η αποθήκευση ενέργειας πρέπει να προχωρήσει χέρι - χέρι με τις νέες ΑΠΕ, καθώς ο κλάδος των φωτοβολταϊκών έχει… κλείσει ως χωρητικότητα για νέες επενδύσεις, διαμηνύει ο Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ.
Στην πρώτη εκπομπή «Plug into Green» για το 2025, ο κ. Λουμάκης μιλά για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την αγορά των φωτοβολταϊκών: Υπάρχει χώρος για κάποιον που θέλει να μπεί σήμερα και να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά; Με ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι πρέπει να προσέξει;
Παραδέχεται πάντως πως «πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε να κρατήσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον στα φωτοβολταϊκά ζωηρό».
Κι αυτό επειδή στην παρούσα φάση η προσφορά από ΑΠΕ υπερκαλύπτει τη ζήτηση, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ακόμη αποθήκευση στην Ελλάδα. H ζήτηση δεν αυξάνεται, ενώ η αύξηση των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών είναι αλματώδης, περιγράφει ο ίδιος.
«Έχουμε ξεπεράσει τα 2,5GW σε 1,5 χρόνο και έτσι έχουμε φτάσει σε μια διείσδυση της τάξης των 10GW σε φωτοβολταϊκά, 5,5GW σε αιολικά και συνολικά φτάνουμε στα 16GW ΑΠΕ, όταν η αιχμή της ζητησης στη χώρα φτάνει κατά μέσο όρο τα 6 με 7GW και οριακα δεν ξεπερνάει τα 10GW σε όρους ισχύος».
Σε όρους ενέργειας από ΑΠΕ παράγουμε το 45% και αν βάλουμε τα υδροηλεκτρικά υπερβαίνουμε το 50% του μείγματος.
Η αποθήκευση ακόμη αργεί
Για τον ίδιο λόγο, λέει ο ίδιος, αυξάνονται ανησυχητικά οι περικοπές. «Δεν πρέπει να κατασκευαστούν άλλες ΑΠΕ τώρα. Δεν χρειάζεται γκάζι πουθενά», τονίζει ο κ. Λουμάκης, εξηγώντας τι πρέπει να εξασφαλίσει ο επενδυτής πριν τοποθετήσει μπαταρία σε φωτοβολταϊκό πάρκο.
Η αποθήκευση πρέπει να προχωρήσει χέρι με χέρι με τις νέες ΑΠΕ, αλλά η αποθήκευση ακόμη αργεί, λέει ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή, όπως είμαστε, θέλουμε μόνο αποθήκευση, χρειαζόμαστε η αποθήκευση να τρέξει και να προλάβει τις ΑΠΕ».
«Η τοποθέτηση μπαταρίας σε φωτοβολταϊκό πάρκο είναι μια άσκηση με ρίσκο», υποστηρίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως «τα κόστη των μπαταριών κάτω του 1MW παραμένουν απαγορευτικά».
Ο ίδιος συνιστά βήμα σημειωτόν στις επενδύσεις σε μπαταρίες, εξηγώντας πως ο επενδυτής πριν τοποθετήσει μπαταρία σε φωτοβολταϊκό πάρκο πρέπει να εξασφαλίσει πως :
- Η μπαταρία θα υπερκεράσει τις απώλειες από τις περικοπές (μήπως οι μονάδες standalone θα αντιμετωπίσουν το κόστος και δεν χρειάζεται ο επενδυτής να βάλει μπαταρία στο πάρκο του;)
- Η μπαταρία θα μπορούσε να φέρει επιπλέον κέρδη;
Η αγορά αποθήκευσης είναι μια αγορά για γνώστες και κυρίως για παραγωγούς ενέργειας, κατά τον κ. Λουμάκη, καθώς δεν υπάρχουν ταρίφες και η αμοιβή προκύπτει από το χρηματιστήριο ενέργειας.
Πάντως ο ίδιος εξηγεί αναλυτικά στην συνέντευξή του, πώς πρέπει να προχωρήσουν οι δυνητικοί επενδυτές στις μπαταρίες.
Στο 21ο επεισόδιο «Plug into Green» μαθαίνουμε επίσης πως:
- Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την πρώτη φάση του προγράμματος «Απόλλων» που στοχεύει να διασφαλίσει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για όσους έχουν ενταχθεί στο λεγόμενο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, μιλάμε δηλαδή για ευάλωτα νοικοκυριά, σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης θα δώσει «σκυτάλη» στο επόμενο βήμα που αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Το χαρτοφυλάκιο των έργων υπολογίζεται σε περίπου 400 Μεγαβάτ, θα αφορά μόνο «ώριμα» φωτοβολταϊκά και θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Νέες καινοτόμες παροχές για εταιρικούς πελάτες της εισάγει η ΔΕΗ, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ακρίβεια στην παρακολούθηση και διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ θα προσφέρει πλήρη διαφάνεια στην αναφορά και διαχείριση των Εγγυήσεων Προέλευσης, με δυνατότητα να παρακολουθούν οι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες πού και πότε παράγεται η ενέργεια που καταναλώνουν, ακόμα και σε ωριαίο επίπεδο. Επίσης οι εταιρικοί πελάτες μπορούν να έχουν ακριβή εικόνα των εκπομπών Διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές και κανονιστικές απαιτήσεις για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Τα θέματα αυτά είναι πλέον στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων των επιχειρήσεων και η ΔΕΗ έρχεται να δώσει πολύ χρήσιμα εργαλεία για κάλυψη των αναγκών τους.
- Φωτοβολταϊκά και αιολικά αναπτύχθηκαν με 5 φορές ταχύτερο ρυθμό από ό,τι όλες οι υπόλοιπες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας μαζί, όπως προκύπτει από ανάλυση της Διεθνούς Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας για το 2024. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ότι αποτελούν τις πλέον ανταγωνιστικές και λειτουργικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη νέας ισχύος. Ειδικότερα, η νέα παραγωγική ικανότητα των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως αναπτύχθηκε 100 φορές ταχύτερα από τα πυρηνικά. Αντίστοιχα, για τα αιολικά υπήρξε ανάπτυξη 25 φορές ταχύτερη. Ταυτόχρονα, η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο παραμένει στάσιμη από το 2021, ενώ η κορύφωση εκτιμάται ότι σημειώθηκε το 2023.