Και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν την αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω του virtual net billing εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά ακόμη και στο χωριό, δηλαδή χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία του διαμερίσματος, εξηγεί ο Θεοφάνης Καραλέκας, Διευθυντής Πωλήσεων Solar Edge για Ελλάδα και Κύπρο, μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ.
«Δεν χρειάζεται πλέον να έχουμε φωτοβολταϊκά στη στέγη, που να συνδέονται με τα καλώδια παροχής ρεύματος στην πολυκατοικία ώστε να εκμεταλλευτούμε την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Μπορούμε μέσω virtual net billing εγκαθιστώντας το φωτοβολταϊκό σε μια άσχετη τοποθεσία, σε ένα χωριό, σε ένα οικόπεδο μακριά από την Αθήνα, να κουμπώσουμε την παραγωγή με την κατανάλωση του διαμερίσματος στην πόλη, αρκεί να είναι στο ίδιο ΑΦΜ και να ξεφύγουμε από τον βραχνά της συνεννόησης με την πολυκατοικία», διευκρινίζει ο κ. Καραλέκας.
«Μέσω συμψηφισμού μειώνω το κόστος του ρεύματος στο διαμέρισμα από ένα φωτοβολταϊκό στο χωριό», λέει ο Διευθυντής Πωλήσεων της SolarEdge, προσθέτοντας πως «ο κόσμος πρέπει να μάθει τις ωφέλειες που μπορεί να έχει από τις ΑΠΕ», καθώς «βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο ωρίμανσης στις ΑΠΕ».
Μπορούμε μέσω virtual net billing εγκαθιστώντας το φωτοβολταϊκό σε μια άσχετη τοποθεσία, σε ένα χωριό, σε ένα οικόπεδο μακριά από την Αθήνα, να κουμπώσουμε την παραγωγή με την κατανάλωση του διαμερίσματος στην πόλη
Για παράδειγμα, με την αυτοπαραγωγή τα νοικοκυριά μπορούν να χρησιμοποιούν το air condition χωρίς να σκέφτονται το κόστος. «Οι αποδόσεις της επένδυσης εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού είναι εντυπωσιακές», λέει ο κ. Καραλέκας, προσθέτοντας πως η απόσβεση της εγκατάστασης έρχεται για τα νοικοκυριά σε 5-6 χρόνια.
«Ερχεται έκρηξη στις ΑΠΕ την επόμενη 5ετία», προβλέπει ο κ. Καραλέκας, εξηγώντας πως η μπαταρία είναι πλέον μονόδρομος για μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Ο ίδιος, βέβαια, διευκρινίζει γιατί η ασφάλεια στα φωτοβολταϊκά στέγης είναι σημαντική και πώς η λύση των optimizersελαχιστοποιεί τους κινδύνους.
«Σε άλλες χώρες οι ασφαλιστικές κατανοούν πως οι optimizers είναι η ασφαλής λύση», λέει ο κ. Καραλέκας λέγοντας πως είναι κάτι σαν τον αερόσακο στα αυτοκίνητα.
- Με την μέθοδο της μειοδοτικής διαγωνιστικής διαδικασίας ανά Περιφέρεια της χώρας θα προχωρήσει το πρόγραμμα Απόλλων για την κάλυψη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 170 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών πανελλαδικά, αλλά και τις ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ. Πώς θα γίνει αυτό; Με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ που θα κατασκευαστούν επί τούτου και το ρεύμα που θα παράγουν θα αξιοποιείται γι αυτό το σκοπό. Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης η οποία έχει ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί έως τα τέλη του έτους.
- Νέο νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και σημαντικές ρυθμίσεις για τον τομέα της ενέργειας, ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Τρείς από αυτές τις ρυθμίσεις καθιστούν πιο ελαστικό το πλαίσιο για τις ανεμογεννήτριες και γενικά αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στις 20 περίπου διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπονται επίσης μέτρα για την ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πάνελ, την ευελιξία στους όρους σύνδεσης ενός πάρκου με το δίκτυο, την ανάπτυξη «πράσινων» υβριδικών έργων στα νησιά, αλλά και μια πολύ κρίσιμη απόφαση: Για να βάλει κάποιος φωτοβολταϊκό στην πολυκατοικία του, δεν χρειάζεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών, αλλά αρκεί το 51%.
- Νέα χρηματοδότηση έλαβε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, για υλοποίηση μελετών σχετικά με τους «κανονισμούς ασφαλείας για υπεράκτια έργα υπόγειας αποθήκευσης αερίων, καθώς και σύγχρονες τεχνολογίες και λύσεις στον τομέα πλωτών αιολικών πάρκων προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες». Με δεδομένο ότι η Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα είναι τεχνολογία αιχμής που εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας μέσα από το έργο της υπόγειας αποθήκης του Πρίνου, η Ελλάδα προετοιμάζεται για την περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης και επιτήρησης των εργασιών, με την ασφάλεια να αποτελεί κομβικό παράγοντα της διαδικασίας αυτής.