Νέα
  • ΓΔ: 1479.53 +0.67%
  • Τζίρος: 52,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Π. Χαβιαρόπουλος (i-wind): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κατασκευαστικό hub θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Η Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει κατασκευαστής θαλάσσιων αιολικών πάρκων. «Να τρέξουμε το εθνικό project των offshore αιολικών με προστιθέμενη αξία για τη χώρα», τονίζει ο Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, επικεφαλής της i-wind και συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ. 

Μια σοβαρή διείσδυση της αιολικής ενέργειας είναι πιο εύκολη στη θάλασσα από τη στεριά

Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα θαλάσσια αιολικά, διαμηνύει ο κ. Χαβιαρόπουλος, χάρη στον δυνατό αέρα που επικρατεί στη θάλασσα αλλά και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που έχουν οι offshore ανεμογεννήτριες. Δηλαδή τα στοιχεία του ανεμολογικού πεδίου στη θάλασσα είναι τέτοια ώστε μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν ένα «προσδόκιμο ζωής» της τάξης των 25-30 ετών στην θάλασσα, έναντι 20ετία στη στεριά. 

Στη θάλασσα, παρατηρεί ο ίδιος, μπορούμε να έχουμε μεγάλα αιολικά πάρκα της τάξης των 300MW. «Μια σοβαρή διείσδυση της αιολικής ενέργειας είναι πιο εύκολη στη θάλασσα από τη στεριά».  

Κόστος εγκατάστασης

Σε κάθε περίπτωση το κόστος εγκατάστασης είναι αρκετά μεγαλύτερο συγκριτικά με τα αιολικά στη στεριά. Ωστόσο, «όσο προχωράμε στην εκβιομηχάνιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, τόσο αυξάνονται οι προοπτικές μείωσης του κόστους ιδίως για το τμήμα που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα και έχει να κάνει με τους πλωτήρες, τις διασυνδέσεις, το ηλεκτρικό σύστημα, όπως επίσης την ανέγερση και την συντήρηση». 

Ο χαμηλότερος κυματισμός της Μεσογείου που επιτρέπει τις πλωτές λύσεις είναι πλεονέκτημα 

Οι ελληνικές θάλασσες, λέει ο κ. Χαβιαρόπουλος, έχουν πολύ βαθιά νερά και συνεπώς αν θέλουμε να τοποθετήσουμε θαλάσσια αιολικά, αυτά πρέπει να είναι πλωτά και όχι «θεμελιωμένα» στο βυθό. Αυτό κάνει πιο δύσκολα και πιο ακριβά τα πράγματα, ωστόσο οι λύσεις φαίνεται ότι έχουν πλέον βρεθεί.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Αιγαίο και να πάμε σε πλωτές λύσεις», επισημαίνει ο ίδιος, εκτιμώντας πως ο χαμηλότερος κυματισμός της Μεσογείου που επιτρέπει τις πλωτές λύσεις είναι πλεονέκτημα. «Σχεδιάζουμε πλωτήρες για τα νερά του Αιγαίου, με τους οποίους θα έχουμε μείωση κόστους 10%».  

Να αποφύγουμε τις εισαγωγές

Πρέπει να αποφύγουμε τη λύση της εξολοκλήρου εισαγωγής του εξοπλισμού όπως έχει γίνει και με τα χερσαία αιολικά πάρκα, λέει ο κ. Χαβιαρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως Ιταλία και Τουρκία αναπτύσσουν ήδη τα δικά τους προγράμματα. 

Στην Ελλάδα έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε ειδικά το υποθαλάσσιο τμήμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, παρατηρεί ο κ. Χαβιαρόπουλος, δηλαδή την υποστήριξη των πυλώνων, την υποθαλάσσια έδραση, τα καλώδια και τα αγκυροβόλια. 

Το στοίχημα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί νωρίς

Εφοδιαστική αλυσίδα

«Τεχνολογικά και κατασκευαστικά μπορούμε αυτά να τα αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ. Χαβιαρόπουλος, παρατηρώντας πως αν και στα χερσαία αιολικά κατασκευάζαμε κάτι εδώ και δεν έρχονταν μηχανές και τεχνολογία από το εξωτερικό, τότε η προστιθέμενη αξία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. «Το capex μπορεί να είναι 3 έως 4 εκατ. ανά MW στα θαλάσσια αιολικά», λέει ο ίδιος. 

«Υπάρχει αυτή η δυνατότητα αλλά υπάρχουν και προαπαιτούμενα», σημειώνει ο κ. Χαβιαρόπουλος, εξηγώντας πως χρειαζόμαστε καλή τεχνολογική βάση και σημαντικές επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Το στοίχημα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί νωρίς», επισημαίνει, παρατηρώντας πως χρειαζόμαστε πιο γρήγορους ρυθμούς για τις αδειοδοτήσεις. 

Η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος ακόμη και μετά την εκλογή Τραμπ

Ο κ. Χαβιαρόπουλος είναι ένα ιστορικό στέλεχος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, καθώς ήταν επί χρόνια στέλεχος στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (το γνωστό ΚΑΠΕ). 

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος ακόμη και μετά την εκλογή Τραμπ», τονίζει, υπενθυμίζοντας πως επί Ντόναλτ Τραμπ έγιναν πολλές επενδύσεις σε ΑΠΕ στις ΗΠΑ. «Είναι δύσκολο να γυρίσει το ποτάμι πίσω. 

Ίσως οι δεσμευτικές να πάνε λίγο πίσω. Αλλά από την άλλη η Κίνα είναι πρωτοπόρος στις ΑΠΕ και τα μισά αυτοκίνητα στην Κίνα πλέον είναι ηλεκτρικά. Εκεί οι ΑΠΕ τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και είναι μονόδρομος και για τους υπόλοιπους»…  

Στο 16ο επεισόδιο του Plug into Green μαθαίνουμε επίσης πως:

  • Ολοκληρώθηκε η εξαγορά από τη ΔΕΗ, χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 629 Μεγαβάτ στη Ρουμανία. Πρόκειται για αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά, πλωτά φωτοβολταϊκά, αλλά και συστήματα μπαταριών αποθήκευσης. Με την εξαγορά, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στη Ρουμανία σχεδόν διπλασιάζεται, γεγονός που ενισχύει την ανάπτυξη του Ομίλου στην περιοχή και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του στις Ανανεώσιμες Πηγές. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς καταδεικνύει τη δέσμευση του Ομίλου ΔΕΗ στον ηγετικό του ρόλο στον τομέα των ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, και βελτιώνει περαιτέρω τη θέση του ώστε να εκμεταλλευτεί τις συνέργειες για ενεργειακές συναλλαγές, εμπορία ενέργειας και διαχείριση ρίσκου στη Ρουμανική αγορά. Η ενισχυμένη παρουσία του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία έρχεται σε πλήρη συμφωνία με την αποστολή του να παρέχει αξιόπιστες, βιώσιμες ενεργειακές λύσεις και να επεκτείνει την πελατειακή του βάση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Σε τρία αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα συνολικής αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων επενδύει η Amazon για να καλύψει με φθηνή ενέργεια τα data centers που αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το deal ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Amazon, και αφορά τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρωτοβουλία της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ εντάσσεται στη στρατηγική αναζήτησης μεγάλων όγκων πράσινης φθηνής ενέργειας, ικανών να καλύπτουν την αλματωδώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία των mega δεδομένων. Η κατασκευή των υποδομών έχει, ήδη ξεκινήσει, και το 2026 τα νέα αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά. Συνολικά, ως αποτέλεσμα των έργων, εκτιμάται ότι θα παραχθεί καθαρή ενέργεια, που αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών, ετησίως.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπονήσει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη στρατηγική για τη γεωθερμία, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες πράσινης ενέργειας. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε ο νέος Επίτροπος για την ενεργεια, Ντάν Γιόγκερσεν, κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι με αυτόν τον τρόπο, δεσμεύει επί της ουσίας την Ευρώπη σε μια οικονομικά αποδοτική απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και θέτει τους πολίτες στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Και τούτο διότι η  γεωθερμία φέρνει την ενεργειακή μετάβαση στις μάζες. Ολόκληρες πόλεις, χωριά, αγρότες και βιομηχανία μπορούν να μετατραπούν σε συστήματα γεωθερμικής θέρμανσης και ψύξης. Η γεωθερμία, τέλος, δημιουργεί  τοπικές θέσεις εργασίας και, κυρίως, παρέχει ανεκτίμητη ζήτηση για τοπικά βιομηχανικά προϊόντα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW