Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Αν. Γκίνης (Sungrow): Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε πόσο θα πέσουν οι τιμές των μπαταριών

Οσο θα αυξάνονται τα έργα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, τόσο θα βελτιώνεται και η τεχνολογία τους αλλά και το κόστος τους. «Σίγουρα θα δούμε βελτίωση των τιμών των συστημάτων αποθήκευσης, αλλά είναι νωρίς να εκτιμήσουμε σε ποιο βαθμό», τονίζει ο Αναστάσιος Γκίνης, Regional Director της Sungrow για την Αγγλία και την ΝΑ Ευρώπη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ

«Όλοι εστιάζουμε στο να βελτιώσουμε την τεχνολογία και να μειώσουμε το κόστος», θα συμπληρώσει ο κ. Γκίνης, εξηγώντας πως επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο όσον αφορά στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς σε ποιο βαθμό θα αποκλιμακωθεί το κόστος των μπαταριών. 

Όλοι εστιάζουμε στο να βελτιώσουμε την τεχνολογία και να μειώσουμε το κόστος

Τεχνολογία κλειδί η αποθήκευση

Η Sungrow είναι μια κινεζική εταιρεία κολοσσός που ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια και δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά inverter, σε συστήματα αποθήκευσης και συστήματα φόπρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 170 χώρες σε όλο τον κόσμο και 22 ευρωπαϊκές. 

Σήμερα θεωρούμε utility scale ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 50MW, που παράγει 100MWh στις 2 ωρες λειτουργίας, ενώ σύντομα τα utility scale έργα θα πλησιάσουν τις 500MWh ίσως και την 1GWh

Η αποθήκευση, λέει ο ίδιος, είναι η «τεχνολογία κλειδί» που θα συμπληρώσει την πράσινη ενέργεια και θα την οδηγήσει προς την σωστή κατεύθυνση. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα η πιο δυναμική αγορά στην Ευρώπη και εκεί μπορούμε να δούμε την επόμενη μέρα των φωτοβολταϊκών όσον αφορά στον όγκο και το μέγεθος των συστημάτων», παρατηρεί ο κ. Γκίνης εξηγώντας πως: «τα έργα θα γίνουν πολύ μεγαλύτερα και στην Ελλάδα. Σήμερα θεωρούμε utility scale ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 50MW, που παράγει 100MWh στις 2 ωρες λειτουργίας, ενώ σύντομα τα utility scale έργα θα πλησιάσουν τις 500MWh ίσως και την 1GWh». 

Όσον αφορά στο μείζον θέμα των περικοπών ο επικεφαλής της Sungrow για την Αγγλία και την ΝΑ Ευρώπη εκτιμά πως «από την στιγμή που έχουμε αποφασίσει στρατηγικά ότι τα ΑΠΕ θα παίξουν κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα της ενέργειας, τα προβλήματα αυτά θα λυθούν». Σε μια 5ετία ή σε μια 10ετία το πρόβλημα των περικοπών θα είναι σαν παιδική ασθένεια, σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Στην Ελλάδα είμαστε σε αρκετά καλή θέση, διευκρινίζει καθώς προχωράμε και επιλύουμε θέματα σταθερά εισάγοντας knowhow. «Πρέπει να παρακολουθούμε τις προπορευόμενες αγορές για να διαλέξουμε τις καλύτερες τεχνολογίες», σημειώνει και παρατηρεί πως στο μέλλον οι ανάγκες που θα προκύψουν, λόγω των data centers ή άλλων μεγάλων και ενεργοβόρων εγκαταστάσεων θα δώσουν στην αποθήκευση τον ρόλο που της αξίζει και για την ανάπτυξη των εν λόγω έργων αλλά και για το δίκτυο. «Τα data centers για την ανάπτυξη τεχνολογίας ΑΙ θα είναι η ενεργοβόρος βιομηχανία του αύριο», λέει ο ίδιος, παράλληλα με τις ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για τον εξωστρεφή χαρακτήρα των ελληνική δικών επιχειρήσεων ενέργειας, παρατηρεί πως τα Βαλκάνια κρύβουν πολύ καλές ευκαιρίες, καθώς είναι γειτονικές χώρες και είναι εύκολο να υπάρξει συνέργεια και πρόσβαση στο δίκτυο, ενώ παρατηρεί πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ένα στρατηγικό πλάνο για τις διασυνδέσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Στο 12ο επεισόδιο Plug into Green μαθαίνουμε επίσης:

  • Για το νομοσχέδιο που προωθεί την αποθήκευση σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά. Στόχος του νομοσχεδίου είναι μέσα από αδειοδοτικά κίνητρα να αναπτυχθούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 1,5 έως 2GW. Καταρχήν, στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν φωτοβολταϊκά τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, έχοντας ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019, αλλά και έργα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024.
  • Για το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο κατατέθηκε  στη Βουλή και προβλέπει πως οι επενδύσεις για την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, η ενεργειακή μετάβαση θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να αλλάξει σημαντική η εγχώρια παραγωγική βάση.
  • Για την εύθραυστη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυρηνική ενέργεια ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας κυρίαρχησε στις συζητήσεις. Και τελικά οι ευρωπαϊκές χώρες κατέληξαν στο ότι θα πρέπει να ζητήσουν να επιταχυνθούν οι «τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών», σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της COP28.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW