Μπορεί η τεχνολογία να δώσει λύση στο πρόβλημα της προστασίας της βιοποικιλότητας στην εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης των ΑΠΕ; Μπορεί, δηλαδή, η τεχνητή νοημοσύνη να προστατέψει τα άγρια πουλιά από τις ανεμογεννήτριες; Και πώς μπορεί η τεχνολογία computer vision να συνδράμει στην προστασία από τις πυρκαγιές; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα αναζητήσαμε σε μια κουβέντα με τον Βασίλη Ορφανό, Special Advisor της εταιρείας nvisionist, στο πλαίσιο της εκπομπής «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ.
«Η τεχνολογία δίνει λύσεις στο πρόβλημα της προστασίας της βιοποικιλότητας», λέει ο κ. Ορφανός κι εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα nvbird για την προστασία των άγριων πουλιών από τις ανεμογεννήτριες:
- Το σύστημα μπαίνει πάνω και γύρω από την ανεμογεννήτρια, λειτουργεί με AI, computer vision και machine learning.
- Κάμερες βλέπουν τον περιβάλλοντα χώρο των ανεμογεννητριών και καταλαβαίνουν τα πάντα: τι κινείται, αν αυτό που κινείται είναι σύννεφο, αν είναι φτερό, αν είναι μύγα,
- Η κάμερα αναγνωρίζει τα σπάνια πουλιά
Αν ένα σπάνιο πτηνό προσεγγίζει την ανεμογεννήτρια ενεργοποιείται το σύστημα, το οποίο έχει 3 φάσεις:
- Εντοπισμός του σπάνιου πτηνού (detection)
- Αναχαίτιση (deterrence) - υπολογίζεται η πορεία του πτηνού ή του σμήνους κι εφόσον εντοπίζεται ότι είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τα «φτερά» της ανεμογεννήτριας, τα πουλιά απομακρύνονται με εκπομπή ειδικών ηχητικών σημάτων (κατά 99% η αναχαίτιση είναι επιτυχής λέει ο κ. Ορφανός)
- Αν τα πτηνά δεν απομακρυνθούν, δίνεται η εντολή και κλείνει η ανεμογεννήτρια για να περάσει με ασφάλεια το πουλί (γίνεται αυτόματο shut down σε μία ανεμογεννήτρια, σε μέρος ή στο σύνολο του πάρκου).
Ο κ. Ορφανός εξηγεί στο «Plug into Green» πως η nvisionist έχει βραβευθεί από τη WindEurope, ενώ το σύστημα nvbird έχει αποσπάσει πάνω από 25 βραβεία, σχεδόν όλα platinum ή χρυσά. Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος, σε ένα 6μηνο μόλις, τα ήδη υπάρχοντα συστήματα μετρούσαν 70.000 detections, 20.000 αναχαιτίσεις και μόλις 1,5% shutdowns.
Οι επιτυχείς αναχαιτίσεις που αποτρέπουν τα συχνά shutdowns ευνοούν την παραγωγικότητα των αιολικών πάρκων
Αυτή είναι και η επιτυχία του συστήματος, κατά τον κ. Ορφανό: Οι επιτυχείς αναχαιτίσεις που αποτρέπουν τα συχνά shutdowns ευνοούν την παραγωγικότητα των αιολικών πάρκων.
Ο κ. Ορφανός μιλά επίσης για το νέο σύστημα nvFirePro που ειδοποιεί έγκαιρα για πυρκαγιά και παρακολουθεί την εξέλιξή της, λέγοντας πως «τον Νοέμβριο θα έχουμε 4 συστήματα nvFirePro έτοιμα», αλλά και για το «nvSmartCheck», που προσφέρει on the fly ποιοτικό έλεγχο μιας εγκατάστασης. «Στα... μαγικά προβλήματα η τεχνολογία computer vision δίνει... μαγικές λύσεις», λέει.
Η nvisionist είναι μια πολυβραβευμένη ελληνική startup, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό η ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ μας ταιριάζει διότι έχει δυνατό management και επεκτείνεται ραγδαία», λέει ο κ. Ορφανός.
Στο 11ο επεισόδιο του «Plug into Green» μαθαίνουμε επίσης πως:
- Περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό στον πλανήτη θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Στην ιστορία της ενέργειας μπαίνουμε ολοταχώς στην εποχή του ηλεκτρισμού, ο οποίος θα καθορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στο μέλλον και θα είναι όλο και περισσότερο βασισμένος σε καθαρές πηγές ηλεκτρισμού. Η υπηρεσία ενέργειας του ΟΟΣΑ περιγράφει μια δίψα για ηλεκτρικό που ενισχύεται από τη βιομηχανία, την ηλεκτροκίνηση, τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης και των 11.000 κέντρων δεδομένων που υπάρχουν στον κόσμο.
- Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός Δείκτη Τιμών Πελλετών Ξύλου της εγχώριας αγοράς. Μιλάμε για το προϊόν βιομάζας που καίνε οι καυστήρες αυτής της τεχνολογίας, για βιομηχανική χρήση, για θέρμανση κ.λπ. Η ανάπτυξη του Δείκτη πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχολογικής Ανάπτυξης και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών άλλων συνδέσμων βιομάζας στην Ευρώπη. Ο Δείκτης Τιμών θα επικαιροποιείται και θα αναρτάται σε μηναία βάση στην ιστοσελίδα της Ένωσης. Ποιοί είναι οι στόχοι του Δείκτη Τιμών; Να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις τιμές λιανικής των πελλετών ξύλου, αλλά και για τις ιστορικές τους τάσεις, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με άλλα ενεργειακά προϊόντα. Και βέβαια, να ενισχύσει τη διαφάνεια.
- Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μεγαλύτερης ανεμογεννήτριας στον κόσμο, με ισχύ 26 Μεγαβάτ, από κινεζική εταιρεία. Η γιγάντια τουρμπίνα, που προορίζεται για θαλάσσια αιολικά πάρκα, έχει ύψος 185 μέτρων, αντίστοιχο ενός κτηρίου 63 ορόφων, και διάμετρο ρότορα που υπερβαίνει τα 310 μέτρα. Η συνολική επιφάνεια σάρωσης είναι ισοδύναμη με 10 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Σχεδιασμένη να λειτουργεί σε περιοχές με ταχύτητες ανέμου 8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, η ανεμογεννήτρια είναι επίσης κατασκευασμένη για να αντέχει σε τυφώνες. Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, με το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει αυτή η γεννήτρια σε ένα χρόνο, μπορούν να τροφοδοτηθούν 55.000 σπίτια!