Νέα
  • ΓΔ: 1435.81 +0.85%
  • Τζίρος: 64,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

EDPR: Πράσινη ενέργεια από την «Ερημιά» σε πάνω από 18.000 νοικοκυριά

Με στόχο έργα ισχύος 350 MW μέχρι το 2026 προχωρεί επενδύσεις 700 εκ. ευρώ η EDPR Ελλάδος που εγκαινίασε χθες το δεύτερο αιολικό της πάρκο στη Μαλεσίνα.

Η ισπανοπορτογαλλική EDPR είναι η 4η στον κόσμο στην ανάπτυξη στις ΑΠΕ και έχει παρουσία σε 29 χώρες, σε Λατινική Αμερική, Βόρεια ΑμερικήΕυρώπη και Ασία. Στην Ελλάδα έχει παρουσία από το 2018 με δύο έργα ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 80 MW ενώ επιπλέον 120 MW βρίσκονται υπό κατασκευή.

Με την επένδυση στο αιολικό πάρκο «Ερημιά» ενισχύεται η δέσμευση της EDPR να ενισχύσει τις τοπικές κοινότητες, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να προωθήσει την οικονομική πρόοδο. Το αιολικό πάρκο «Ερημιά» έχει εγκατεστημένη ισχύ 35MW και περιλαμβάνει 6 ανεμογεννήτριες, δυναμικότητας σχεδόν 6 MW έκαστη. Το εν λόγω έργο αναμένεται να παράγει περίπου 71 GWh ετησίως, να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 50.000 τόνους ανά έτος και να παρέχει καθαρή ενέργεια σε πάνω από 18.000 νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής ετησίως.

►Διαβάστε επίσης: Ελλάκτωρ - ΕDP Renewables: Στρατηγική συνεργασία με επένδυση 1 δισ. ευρώ

Όπως είπε χθες ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος Διονύσης Ανδρωνάς, διεθνώς περιορίζονται τα επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης στις ΑΠΕ, καθώς τα δίκτυα δεν είναι έτοιμα να υποστηρίξουν γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ.  Ο όμιλος EDPR προχώρησε σε αναδιοργάνωση των σχεδίων του από τα 20 δισ. επενδύσεων στην 5ετία πλέον στα 12 δισ. με στόχο να προσθέτει 3 GW νέων ΑΠΕ το χρόνο από 4-5 GW /ετησίως που ήταν πριν.

Το αιολικό πάρκο Ερημιά

 Με τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου «Ερημιά», η EDPR σχεδόν διπλασιάζει το ενεργειακό της αποτύπωμα στην Ελλάδα, αγγίζοντας τα 80 MW εγκατεστημένης δυναμικότητας και αναπτύσσοντας πάνω από 100 MW πρόσθετων έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή.

«Για την EDPR, τα εγκαίνια του δεύτερου έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα δεν σηματοδοτούν μόνο μια σταθερή δέσμευση στους στόχους της χώρας για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά και την πολύτιμη συμβολή στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, στην οποία επενδύουμε σταθερά και με βεβαιότητα, υποστηριζόμενη από την αξιοσημείωτη πρόοδό της στις ενεργειακές πολιτικές. Το εν λόγω έργο αντανακλά την αφοσίωσή μας στη δημιουργία ενός καθαρότερου μέλλοντος», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της EDPR στην Ελλάδα, Διονύσιος Ανδρωνάς.

Στην τελετή εγκαινίων του αιολικού πάρκου «Ερημιά» παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Carles Casajuana, Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, και ο Αθανάσιος Ζεκεντές, Δήμαρχος Λοκρών.

►Διαβάστε επίσης: EDP: Ξεκινά η παραγωγή ενέργειας στον πλωτό σταθμό στην Πορτογαλία

Τα σχέδια στην Ελλάδα

Η ισπανοπορτογαλλική EDPR είναι η 4η στον κόσμο στην ανάπτυξη στις ΑΠΕ και έχει παρουσία σε 29 χώρες, σε Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική Ευρώπη και Ασία.

Από το 2018 έχει παρουσία στην Ελλάδα με το πρώτο αιολικό πάρκο της εταιρεία το Λιβάδι ισχύος 45 MW , που εγκαινιάστηκε το 2021 και μπήκε στην αγορά με διαγωνισμό. Το 2018 μπήκε στον πρώτο διαγωνισμό και από τότε σε κάθε διαγωνισμό που συμμετείχε κέρδιζε και από ένα έργο.

Ακόμη δύο έργα επιπλέον 80 MW που έχουν λάβει ταρίφες από διαγωνισμούς, αναμένεται να ηλεκτριστούν το 2024.

Παράλληλα, τέλος του 2023 ξεκίνησαν ακόμη δύο έργα ισχύος 80 MW στη Βοιωτία, για τα οποία υπάρχουν συμφωνίες PPA με την Metlen, και θα ηλεκτριστούν το 2025.

Η μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας, γίνονται στην Εύβοια, και είναι ισχύος 500 MW το οποίο θα αναπτυχθεί από κοινού με την Motor Oil (Anemos). Σε αυτό κατά 51% συμμετέχει η EDPR και 49% η Anemos. Για αυτό το έργο αναμένει την άδεια εγκατάστασης ενώ έχει πάρει όρους σύνδεσης. Για τον τρόπο διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας του έργου, όπως σημείωσε ο κ. Ανδρωνάς, όλες οι εναλλακτικές είναι ανοιχτές καθώς η αγορά είναι σε μετάβαση. Είναι μια επένδυση πάνω από 500 εκ. ευρώ και αποτελείται από δύο έργα το Ευβοϊκός Βορέας και το Sofrano που έχει από κοινού με την Anemos της Motor Oil και το Αίολος στην Κάρυστο που ανήκει στην EDPR.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, ενώ στην αποθήκευση η εταιρεία έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο 3 GW. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα