Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 2,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση το β’ τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκαν 3,9% στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η αύξηση των ρύπων στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του ΑΕΠ στο ίδιο τρίμηνο ενώ στην ΕΕ οι ρύποι μειώθηκαν παρά την αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ (1%).
Οι εκπομπές ρύπων στην ΕΕ το β’ τρίμηνο εκτιμώνται σε 790 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση είχαν η προσφορά ρεύματος και φυσικού αερίου (-12,1%) και τα νοικοκυριά (-4,2%).
Μείωση σημειώθηκε σε 19 χώρες της ΕΕ σε ετήσια βάση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στην Ολλανδία (-9,1%), τη Βουλγαρία (-6,3%), την Αυστρία και την Ουγγαρία (-5,9%).
Από τις 19 χώρες με μείωση ρύπων, στις 5 μειώθηκε το ΑΕΠ, ενώ στις 14 αυξήθηκε.
Μείωση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων για τη χρήση ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν σε 82 οικονομίες κατά σχεδόν ένα τρίτο το 2023, στα 1,1 τρισ. δολάρια από 1,6 τρισ. δολάρια το 2022.
Η μείωση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, μείωσε την ψαλίδα μεταξύ των τιμών της αγοράς και των επιδοτούμενων τιμών για τον καταναλωτή που υπάρχουν σε κάποιες οικονομίες.
Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις διατήρησαν σημαντικές πρωτοβουλίες τους για την ελάφρυνση του βάρους των υψηλών λογαριασμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα μέτρα στήριξης εφαρμόστηκαν ως προσωρινά κατά την ενεργειακή κρίση του 2022, αλλά πολλά εξακολουθούν να ισχύουν, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να στοχεύουν στους πιο α΄δυναμους πολίτες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!