Σημαντική είναι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό στην αύξηση της θερμοκρασίας της γης και των μειώσεων στις εκπομπές ρύπων που προβλέπουν οι στόχοι σε επίπεδο χωρών, σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση του ΟΟΣΑ για το παρατηρητήριο των δράσεων για το κλίμα (Climate Action Monitor).
H έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες δεσμεύονται σήμερα για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά 14% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022. Η μείωση αφορά στις χώρες που έχουν ενταχθεί στο διεθνές πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για το κλίμα (International Programme for Action on Climate, IPAC) και οι οποίες παράγουν πάνω από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.
Αυτό το ποσοστό υπολείπεται πολύ της μείωσης κατά 43% των ρύπων που εκτιμάται ότι απαιτείται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου με βάση τη συμφωνία του Παρισιού.
Οι δράσεις πολιτικών για το κλίμα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν το 2023, σημειώνει η έκθεση, κυρίως επειδή ήταν λιγότερες οι δημοπρασίες για ΑΠΕ, ενώ αντίθετα υπήρξαν αυξημένες δράσεις στον τομές των μεταφορών, των οικοδομών και βιομηχανικών κλάδων.
Κίνδυνος για τον στόχο μηδενικών ρύπων το 2050
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι μηδενικοί ρύπων το 2050, τονίζοντας ότι οι περισσότερες τρέχουσες δεσμεύσεις από τις χώρες δεν είναι νομοθετημένες και επομένως δεν είναι βέβαιη η υλοποίησή τους.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, 110 χώρες είχαν δεσμευτεί για μηδενικούς ρύπους από το 2050 και μετά, με τις χώρες αυτές να αφορούν περίπου το 88% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, μόνο 27 χώρες και η ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 16% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχουν κατοχυρώσει τους στόχους αυτούς νομοθετικά.
«Το Παρατηρητήριο Δράσεων για το Κλίμα 2024 υπογραμμίζει τον αυξανόμενο αντίκτυπο των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και επιβεβαιώνει ότι οι δεσμεύσεις των χωρών για μείωση των εκπομπών δεν συνάδουν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. «Η επίτευξη πραγματικής προόδου για τη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους απαιτεί πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης και αποτελεσματική εφαρμογή», πρόσθεσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!