Στη λήψη μέτρων για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καλεί τις κυβερνήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το Ταμείο σημειώνει ότι απαιτούνται ολοκληρωμένες δράσεις πολιτικής σε παγκόσμια κλίμακα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5-2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Η τιμολόγηση του άνθρακα, οι επιδοτήσεις για πράσινες επενδύσεις και οι διασυνοριακοί μηχανισμοί προσαρμογής των τιμών άνθρακα μπορούν να στηρίξουν την πράσινη μετάβαση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέπεια με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», αναφέρει το Ταμείο.
Οι πράσινες βιομηχανικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Κίνα και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να σχεδιαστούν έτσι ώστε να συμπληρώνουν την τιμολόγηση του άνθρακα και να αποφεύγουν στοιχεία που εισάγουν διακρίσεις, ενώ θα πρέπει επίσης να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις των χωρών αυτών με βάση το διεθνές δίκαιο.
Βοήθεια στις ρυπογόνες βιομηχανίες
Σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων, τονίζει το ΔΝΤ, είναι εφικτές με την παροχή βοήθειας στις πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις για την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής.
Για να μειωθούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι ενεργειακής ασφάλειας, η μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της προσφοράς καθαρής ενέργειας.
Επιπλέον, αναφέρει το Ταμείο, οι επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στις υποδομές είναι απαραίτητες, ιδίως για τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στις κλιματικές διαταραχές.
Η βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης των κλιματικών κινδύνων και των πλαισίων διαχείρισης κινδύνων και η ενίσχυση των δικτύων ασφαλείας και της ασφάλισης είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας.
Η κινητοποίηση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - τόσο για την προσαρμογή όσο και για τον μετριασμό των επιπτώσεων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα - θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες από διεθνείς οργανισμούς, ιδιώτες επενδυτές, αρχές χωρών και δωρητές, σημειώνει το ΔΝΤ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!