Νέα
  • ΓΔ: 1490.22 -0.91%
  • Τζίρος: 111,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Εργασία: Σε ποιους κλάδους υπάρχει έλλειμμα σε καταρτισμένο προσωπικό

γραφείο
Πηγή: Unsplash

Mε την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει την εμφάνισή της στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή και τις τεχνολογικές εξελίξεις να απειλούν τις θέσεις εργασίας, το νέο εργασιακό τοπίο, όπως μεταλλάσσεται, είναι κάτι που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Για τις αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνουμε στην καριέρα μας όσο και πώς η αγορά εργασίας επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων που θα δώσουν Πανελλήνιες μίλησαν στην ΕΡΤ ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και ο Dr. Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας.

«Αυτό που έχει αλλάξει είναι το δόγμα που έλεγε ότι πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, σπουδάζεις κάτι και μετά -εφόρου ζωής- χρησιμοποιείς αυτά που έχεις μάθει. Τώρα πια αυτό δεν ισχύει. Συνεχώς μέσα στη ζωή που ζούμε, με τον τρόπο που αλλάζει το ψηφιακό τοπίο και οι τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε. Θα χρειαστεί να μαθαίνουμε συνεχώς καινούργια πράγματα. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, θα είναι σα να μαθαίνουμε κάποια πρώτα και να κάνουμε διαφορετικά πράγματα» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος με αφορμή διεθνή έρευνα που αποκαλύπτει ότι λόγω της τεχνολογίας θα καταργηθούν 83 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2027.

Και όπως είπε, «οι συνθήκες θα μας αναγκάσουν στο να μάθουμε διαφορετικά πράγματα» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τεχνολογικής κατάρτισης που υλοποίησε η ΔΥΠΑ για 1.000 ανέργους και στο πώς άλλαξε επαγγελματικό τομέα ένας μεσήλικας που συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μιλώντας για έναν από τους ωφελούμενους του προγράμματος αποκάλυψε ότι αφού «έκανε κατάρτιση μέσω του προγράμματος της Microsoft, μπόρεσε να βρει δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία Συμβούλων, πάνω στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Καταρτίστηκε και στα σαράντα του άλλαξε καριέρα σε κάτι που σίγουρα θα έχει πολύ καλύτερες αποδοχές από τη δουλειά που είχε πριν. Μία αλλαγή καριέρας που αλλάζει πολύ τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Οι Πανελλήνιες είναι το πρώτο βήμα για την εκπαίδευση

Στο θέμα της επικαιροποίησης των γνώσεων και της διεπιστημονικότητας αναφέρθηκε και ο Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος επαγγελματικού προσανανατολισμού, ο οποίος τόνισε ότι οι Πανελλήνιες είναι το πρώτο βήμα για την εκπαίδευσή μας.

«Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν από άλλες σπουδές και χτίσανε διαφορετική καριέρα» ανέφερε ο κ. Ταουσάνης εξηγώντας ότι στο πανεπιστήμιο ή σε κάποια σχολή θα πάρουμε τις βάσεις και έπειτα, είτε μέσω από τα μεταπτυχιακά είτε μέσω από την αγορά εργασίας θα δούμε τι μας αρέσει περισσότερο και τι είναι κοντά στην αγορά εργασίας.

«Ο κ. Μιχαλόπουλος γνωρίζει από πρώτο χέρι το τεράστιο έλλειμμα που έχουμε σε ανάγκες προσωπικού που σχετίζονται με τον κλάδο της πληροφορικής, της επιστήμης των υπολογιστών» σημείωσε κάνοντας λόγο για 80.000 – 90.000 άτομα που θα έχουμε έλλειψη στελεχών τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

Συζητώντας για τα επαγγέλματα του μέλλοντος ο Ταουσάνης εξήγησε ότι οι εφαρμογές στην πληροφορική είναι πολλές και το πρώτο μας πτυχίο μπορεί να είναι η αρχή για άλλες σπουδές.

Πώς αλλάζει το εργασιακό τοπίο 

«Πέρα από το κομμάτι του του κλάδου της πληροφορικής έχουμε και άλλες ειδικότητες. Τα δεδομένα είναι το νόμισμα της εποχής μας. Χρειαζόμαστε -και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις- επιστήμονες των δεδομένων. Χρειαζόμαστε στελέχη εξειδικευμένα στη γεροντολογία» ανέφερε στην εκπομπή ««Συνδέσεις» ο σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το ertnews.gr, εκτίμησε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτισμικής Πληροφορικής και Επικοινωνίας γιατί αν δεν γίνει αυτό« το επόμενο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, θα είναι το πρόβλημα της ουσιαστικής ψηφιακής μετάβασης λόγω έλλειψης στελεχών. Θα πρέπει να κάνουμε βήματα και δε θα έχουμε αντίστοιχο κόσμο να το κάνει».

Μιλώντας για την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού ο κ. Μιχαλόπουλος, επισήμανε ε ότι με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν δημιουργηθεί πολλά ψηφιακά έργα στη χώρα για τα οποία δεν έχουμε τους ανθρώπους να τα τρέξουν.

«Τα περισσότερα παιδιά που σπουδάζουν μαθηματικά μάλλον στο κομμάτι τεχνολογίας θα απασχοληθούν. Μπορούν μέσω προγραμμάτων να αλλάξουν και να προσαρμόζονται σε καινούργιες ανάγκες» συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft. Ωστόσο, όπως είπε, «η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας συνεχίζει να έχει σαν πρότυπα επαγγελμάτων επαγγέλματα που πιθανώς στο μέλλον θα αλλάξουν».

Και όπως τόνισε, πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε πιο τεχνικά επαγγέλματα. «Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητο να έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο» πρόσθεσε ο κ. Μιχαλόπουλος ο οποίος εστίασε στην αλλαγή που χρειάζεται να γίνει στην εκπαίδευση ώστε να υπάρχει σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Μιλώντας επί προσωπικού ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας δήλωσε ότι θα ήθελε οι κόρες του να απασχοληθούν με ότι έχει να κάνει με μαθηματικά, στατιστική και τη ανάλυση δεδομένων. «Έχουμε στην εταιρεία μας ανθρώπους σε πολύ υψηλές θέσεις που έχουν τελειώσει γυμναστική ακαδημία και είναι σε διευθυντικές θέσεις. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που αν διαβάσετε το πρώτο τους πτυχίο θα εντυπωσιαστείτε για το που είναι σήμερα», πρόσθεσε.

Και ο κ. Ταουσάνης από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν πρώτα από όλα κάτι που αγαπάνε, να είναι κοντά στα ενδιαφέροντά τους και ιδανικά να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες της μελλοντικής αγοράς εργασίας.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή η αιχμή του δόρατος είναι η επιστήμη των υπολογιστών ότι είναι μόνο εκεί υπάρχουν προοπτικές. Υπάρχουν ειδικότητες όπως η βιοτεχνολογία, ή τοξικολογία, τα στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας, βιογενετιστές και πιο πρακτικά επαγγέλματα» δήλωσε επισημαίνοντας ότι πρέπει «να γίνει σύνδεση της εκπαίδευσης, των επιλογών μας με την αγορά εργασίας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ