Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού αρχής γενομένης από την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα θα προωθηθεί νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, τα επιστημονικά ινστιτούτα και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ το οποίο θα πρέπει έως τα μέσα Μαρτίου να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του στον Υπουργό Εργασίας. Στη συνέχεια ο Κ. Χατζηδάκης θα ζητήσει την έγκριση της τελικής πρότασής του από το υπουργικό συμβούλιο και ο νέος μισθός θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θέλησε να αποσυσχετίσει την επίσπευση της αύξησης με τα σενάρια εκλογών τον Απρίλιο, λέγοντας ότι δρομολογείται για να ευνοηθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. «Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει ένα μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει τον πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αν και είναι σαφές ότι η ενίσχυση του εισοδήματος είναι βασικό εκλογικό επιχείρημα της ΝΔ.
►Διαβάστε και: Ερχεται ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό - Στο τραπέζι η επίσπευση της αύξησης - Το νέο ποσό
Τα σενάρια των αυξήσεων
Το σενάριο που προβλέπει αύξηση κατ’ ελάχιστο 5,5% (+39€) προκειμένου ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ που είναι σήμερα να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα (751 ευρώ) δεν έχει απορριφθεί αλλά η τάση είναι ο μισθός να ενισχυθεί περισσότερο λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.
Οι πρώτες άτυπες συζητήσεις ανάμεσα στους φορείς κάνουν λόγο για μια γκάμα η οποία θα κινείται από τα 751 έως τα 770-780 ευρώ. (αύξηση 8.5%-9%), δεδομένης και της προεκλογικής συγκυρίας.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 8.5% θα διαμορφωθεί στα 773.6 ευρώ, αν αυξηθεί κατά 9% θα διαμορφωθεί στα 777.17 ευρώ ενώ αν αυξηθεί κατά 9.5% θα διαμορφωθεί στα 780.7 ευρώ.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι μετά τα μνημόνια με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 600.000 έως 650.000 εργαζόμενοι ενώ έως το 2012, οι κατώτερες αμοιβές αφορούσαν μόνο 150.000 μισθωτούς.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό του πληθωρισμού το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι θα εμφανίζει πτωτική τάση ,πιθανότατα 8% από 9.9% που είναι σήμερα.
Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2023. Οσο για το ποσοστό του πληθωρισμού το 2023, αυτό εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 5%.
►Διαβάστε και: Κατώτατος μισθός: Τα 4 σενάρια για την αύξησή του από 1η Απριλίου - Τα νέα ποσά και οι τριετίες
Οι αντιδράσεις των εργοδοτών
Ποιες είναι όμως οι πρώτες προσεγγίσεις των εργοδοτικών φορέων επί του θέματος;
Κύκλοι του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι φέτος λόγω των εκλογών, στη ζυγαριά θα βαρύνει και η πολιτική στόχευση εκτός από τα οικονομικά μεγέθη. Τονίζουν επίσης ότι ο κατώτατος μισθός, αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνουν έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Επαναφέρουν δηλαδή το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους, ας γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους.
Παράλληλα με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αντί για αύξηση στο μισθό, παρέχουν στους εργαζόμενους κουπόνια για αγορές τροφίμων και καυσίμων μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ετησίως το οποίο είναι αφορολόγητο, προτείνουν η απαλλαγή από το φόρο να αφορά και υψηλότερα ποσά.
Από την άλλη πλευρά οι μικρομεσαίοι (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προσεγγίζουν το θέμα από δύο πλευρές. Αφενός θεωρούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης αλλά από την άλλη πλευρά σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ) καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων όπως είναι η μείωση των εισφορών και η ολοκληρωτική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Ζητούν επίσης να επανέλθει η ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στα χέρια των κοινωνικών εταίρων.
►Διαβάστε και: Σχέδιο για «ψαλίδι» στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - Πώς θα αντισταθμιστεί η αύξηση του 2023
Τι προτείνει η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ εκτός από την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους, προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ ώστε να καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης.
Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ έχει προαναγγείλει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, οι περίπου 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό κέρδισαν έναν επιπλέον μισθό ετησίως.
Οι μισθωτοί με πολλές τριετίες είχαν επιπλέον όφελος 213 ευρώ. Δηλαδή ο μισθός για τον εργαζόμενο με τρεις τριετίες ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Μάλιστα αν προστεθεί και το επίδομα γάμου 10% για τους έγγαμους, ο μισθός ξεπερνάει τα 1000 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!