Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων και φέτος το καλοκαίρι στον τουρισμό επιχειρεί να αντιμετωπίσει εγκαίρως το υπουργείο εργασίας αναβαθμίζοντας από την 1η Μαίου την δωρεάν πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που λειτουργεί με σκοπό τη διασύνδεση ανέργων με εργοδότες του τουρισμού. Δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο, πιο εύκολη επιλογή γεωγραφικού προορισμού και δυνατότητα on line συνεντεύξεων είναι ο βασικές βελτιώσεις της πλατφόρμας που υποδείχθηκαν από τους ίδιους τους χρήστες.
Η πλατφόρμα αποδείχθηκε προσφιλής στους χρήστες καθώς η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης ήταν άμεση σε πραγματικό χρόνο χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου συμβούλου της ΔΥΠΑ. Επίσης είναι εύκολη η επιλογή λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών σε κάθε περιοχή.
Από την έρευνα που έγινε βάσει ερωτηματολογίου και την αξιολόγηση των χρηστών, τα συμπεράσματα που βγήκαν από τους 11 μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας το 2024 δείχνουν τα εξής:
Στους 11 μήνες χρήσης της πλατφόρμας συμμετείχαν 2631 επιχειρήσεις και 18.753 υποψήφιοι από τους οποίους 9.175 άνεργοι. Οι επιχειρήσεις προσέφεραν 12.486 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων . Έγιναν 31.131 αυτόματα ταιριάσματα ( matches) βάσει τον προτιμήσεων των χρηστών . Μετά το matching ακολούθησαν 9.256 συνεντεύξεις χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου συμβούλου της ΔΥΠΑ . Παράλληλα καταγράφηκαν 45.659 ειδοποιήσεις με βάση τα φίλτρα που έβαλαν οι υποψήφιοι.
Αυτό δε σημαίνει ότι έγινε και αντίστοιχος αριθμός προσλήψεων καθώς ορισμένες αγγελίες δείχνουν ότι οι απαιτήσεις των εργοδοτών δεν απέχουν πολύ από τη μαύρη εκμετάλλευση.
«Στην πράξη, με την ελεύθερη διαπραγμάτευση εργοδότη- εργαζόμενου καταργείται η κλαδική σύμβαση εργασίας που προβλέπει συγκεκριμένο μισθό και ωράριο αφού ο εργοδότης προτείνει ότι θέλει και ο εργαζόμενος επιλέγει χωρίς πάντα να ξέρει να προστατεύει τα δικαιώματά του – επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων τουρισμού επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου αναφερόμενος στη λειτουργία της πλατφόρμας- Ομολογουμένως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που έχει ήδη ξεκινήσει επίσημα θα δημιουργήσει πλέγμα προστασίας στο ωράριο. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διάταξη για τη μείωση των εισφορών για την επιπλέον εργασία για σαββατοκύριακα , αργίες και νυχτερινά. Θα δούμε ξαφνικά υπό την απειλή του προστίμου να δηλώνονται πολλαπλάσιες υπερωρίες που σήμερα υποκρύπτονται. Όμως παρά τα θετικά μέτρα και πάλι οι εργαζόμενοι αρνούνται να δουλέψουν . Θέλουν καλύτερες συνθήκες και αμοιβές.»
→ Διαβάστε επίσης: Ο «χάρτης» των μισθών στην Ελλάδα: 1.000 - 1.200 ευρώ παίρνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι
Σε σχέση με το προφίλ της ζήτησης των επιχειρήσεων, ενδιαφέρον εκδήλωσαν 684 ξενοδοχεία , 491 εστιατόρια , 413 καφέ , 269 τουριστικές επιχειρήσεις και 42 μπαρ. Η μεγαλύτερη ζήτηση σημειώθηκε στη Ρόδο ενώ ακολούθησαν η Κέρκυρα, το κέντρο της Αθήνας ( Σύνταγμα), η Κως, η Θάσος, το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Το βασικότερο πρόβλημα που αναδείχθηκε στη σύζευξη υποψηφίων και επιχειρήσεων ήταν ο γεωγραφικός προορισμός δηλαδή για παράδειγμα ακόμα και ιδανικές να είναι οι συνθήκες εργασίας , δύσκολα φεύγει ένας υποψήφιος εργαζόμενος από τις Σέρρες να δουλέψει στην Κρήτη.
Τι πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, το matching βασίζεται στις προτιμήσεις και των δύο ομάδων ενδιαφερομένων . Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι κατεβάζουν την εφαρμογή ακόμα και στο κινητό τους δημιουργούν το προφίλ τους προσθέτοντας τα φίλτρα που τους ταιριάζουν ,επιλέγουν προτάσεις ανάλογα με την ειδικότητα ,την τοποθεσία και την αμοιβή. και ειδοποιούνται για το ενδιαφέρον μιας επιχείρησης.
Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους καταχωρούν εύκολα την αγγελία ζήτησης σε διάφορες ειδικότητες με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά. Η εφαρμογή προτείνει άμεσα υποψήφιους , υπάρχει συνεχής ροή ειδοποιήσεων και άμεση ενημέρωση για νέους υποψηφίους που ταιριάζουν στην ζήτηση.
Από την 1η Μαΐου 2025 θα ξεκινήσει το αναβαθμισμένη λειτουργία της πλατφόρμας η οποία θα εμπλουτιστεί με βάση το feedback των χρηστών. Οι προτάσεις και τα σχόλια των χρηστών που έχουν συγκεντρωθεί θα τροφοδοτούν τις αλλαγές της νέας έκδοσης.
Ετσι:
- το JOBmatch έκδοση 2.0 θα διατίθεται στις επιχειρήσεις μέσω mobile App
- Θα χρειάζονται λιγότερα βήματα για το Matching
- Βελτιώνεται η ενημέρωση με αποστολή e mail και ειδοποιήσεων
- Δίνεται η δυνατότητα συνέντευξης on line
- Θα είναι πιο εύκολη και η επιλογή τοποθεσίας