Νέα
  • ΓΔ: 1506.83 +0.24%
  • Τζίρος: 109,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανεργία: Υποχώρηση αλλά με αστερίσκους - Τα μελανά σημεία

Πηγή: AP

Η υποχώρηση της ανεργίας από τον Ιούνιο και μετά σε μονοψήφια νούμερα είναι ενθαρρυντικό βήμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί ιστορικό χαμηλό 15ετίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό ανεργίας το Γ΄ τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 9,0%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Β΄ 2024) ήταν 9,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους 10,8%.

Ωστόσο, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν ότι απέχουμε αρκετά από τους μέσους όρους του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Τα «αγκάθια»

Το πρώτο «αγκάθι» αφορά τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, τους νέους και τις γυναίκες, που παραμένει ανθεκτικός παρά τη μείωση του γενικού δείκτη.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης. Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 21,6%, καθώς το 2024 εργάζονται 2.800.666 άτομα, δηλαδή 497.557 περισσότερα από το 2019, όταν εργάζονταν 2.303.109 άτομα. Ωστόσο, παρά την αύξηση, και πάλι το ποσοστό ανέρχεται σε 62%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (70,1%), της Ε.Ε. (75,2%) και της Ευρωζώνης (75,2%).

Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι, παρά τις εποχικές αυξομειώσεις, το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσει στο 10% και δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από αυτό το ψυχολογικό όριο, το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά για αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως ορίζει ο νόμος, αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.

Το δημογραφικό

Η δυσκολία έγκειται στο δημογραφικό, καθώς το ποσοστό της ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα, αλλά και με το δημογραφικό, η πτωτική πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή, όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού, τόσο περισσότερο θα επιμένει σε υψηλά ποσοστά η ανεργία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία, που έχει την υψηλότερη επίδοση στην ανεργία στην Ε.Ε., με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ έπονται η Φινλανδία και η Ιταλία.

Σχολιάζοντας την πτωτική πορεία της ανεργίας, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει πως δεν εφησυχάζει, δρομολογώντας νέα προγράμματα για το 2025, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας, όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

«Τους τελευταίους μήνες τα ποσοστά ανεργίας έσπασαν το "φράγμα" του 10% - επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης - και κατάφεραν μάλιστα να διατηρηθούν εκεί, με αποκορύφωμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου καταγράφηκε ποσοστό της τάξης του 9,3%, το οποίο είναι μειωμένο κατά σχεδόν 48% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, όταν η ανεργία είχε "σκαρφαλώσει" στο 17,8%. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα ενός πλέγματος στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών, οι οποίες εστίασαν στον τομέα της απασχόλησης αλλά και της κατάρτισης των εργαζομένων. Μέσα σε 5 χρόνια, ως ΔΥΠΑ, επιδοτήσαμε τη δημιουργία 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας, κάτι που μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από μια πενταετία, όταν ήταν κάτω από 50 χιλιάδες. Άρα, έχει γίνει δουλειά και υπάρχει πρόοδος.

Ωστόσο, όσο ενθαρρυντικά και αν είναι αυτά τα ποσοστά, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και τον στόχο που έχει βάλει ο Πρωθυπουργός, να "ρίξουμε" την ανεργία στο 8% το 2027.

Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή στους νέους, τις γυναίκες, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ευάλωτες και ειδικές ομάδες, μακροχρόνια άνεργους. Θα συνεχίσουμε και τη νέα χρονιά με ανάλογες πολιτικές και προγράμματα, με στόχο να στηρίξουμε κυρίως κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Για τη χρονιά που εκπνέει, ως δημοφιλέστερα προγράμματα της ΔΥΠΑ αναδείχθηκαν το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους και το πρόγραμμα απόκτησης πράσινων δεξιοτήτων, με έμφαση στις γυναίκες. Το πρόγραμμα για τους νέους αφορά ανέργους 18-29 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία 7 μηνών σε όλους τους κλάδους, με κατώτατο μισθό και ασφαλιστικές εισφορές καλυμμένα 100% από τη ΔΥΠΑ. Ήδη έχουν καλυφθεί πάνω από 10.000 θέσεις από τις 25.000 που είχαν προκηρυχθεί.

Στα σχέδια της ΔΥΠΑ για το επόμενο διάστημα είναι να «τρέξει» ένα νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων σήμερα. Εκτός από την επέκταση της ηλικίας των ωφελούμενων, θα αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης στα 17.000 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις, με διάρκεια τους 12 μήνες.

Ωστόσο, δε λείπουν και οι διαφορετικές «αναγνώσεις» όσον αφορά στην υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το φράγμα του 10%.

→ Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9% η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο - Η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό

Η άλλη όψη

Σύμφωνα με τον Αλέξη Μητρόπουλο, καθηγητή ΕΚΠΑ - Πρόεδρο ΕΝΥΠΕΚΚ, η μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά οφείλεται κυρίως στους παρακάτω τρεις βασικούς λόγους:

  • Μείωση της ανεργίας αλλά και μείωση της απασχόλησης. Χάθηκαν 258.383 θέσεις εργασίας από το 2009, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Μείωση της ανεργίας με έκρηξη της μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, για τον Σεπτέμβριο 2024 συνάγονται τα εξής αρνητικά ευρήματα: α) 52 στις 100 νέες θέσεις εργασίας αφορούν μερική απασχόληση και μισθό 450 € μεικτά!
  • Εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Από τις αρχές του 2024, οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι συνεχίζουν την εργασία μετά τη συνταξιοδότηση ή επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας έχουν ξεπεράσει τις 220.000, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της ανεργίας, καθώς υπολογίζονται πλέον από την ΕΛΣΤΑΤ στο εργατικό δυναμικό.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ