Αλλαγές στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ζητούν εκπρόσωποι της κτηματαγοράς αλλά και των τραπεζών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και έχει αναδείξει η «Η».
Ζητούμενο είναι να μεγαλώσουν οι ασφυκτικές προθεσμίες και να διευρυνθεί η περίμετρος των επιλέξιμων ακινήτων που αποδεικνύονται λίγα, κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και μικρότερες μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος (πχ Χανιά).
Η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών έκανε την εξεύρεση ακινήτου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τους εν δυνάμει δικαιούχους καθώς πρέπει εντός 60 ημερών από την προέγκριση του αιτήματος τους να βρουν κατοικία. Σε διαφορετική περίπτωση χάνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σπίτι με χαμηλότοκο δάνειο. Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι η γραφειοκρατία «ζει και βασιλεύει» στα ακίνητα.
«Βy pass» στο νόμο
Έτσι, ένας επιπλέον πονοκέφαλος είναι οι ενδεχόμενες πολεοδομικές εκκρεμότητες που μπορεί να έχει ένα ακίνητο και οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν για να μπορέσει να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη, όπως προβλέπει ο νόμος.
►Διαβάστε επίσης: Σπίτι μου: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων φθηνών στεγαστικών δανείων
Διαδικασία, που το θέρος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με «by pass» στο νόμο. Ειδικότερα, θα μπορούσε κατ’ εξαίρεση για τα ακίνητα του προγράμματος «Σπίτι μου» να δίνεται η δυνατότητα να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και ο οποίος θα υποχρεούται εντός 2-3 ετών να προχωρήσει στην «τακτοποίηση» του ακινήτου του και το κόστος που θα αναλάβει να αφαιρείται από το τίμημα αγοράς. Σε περίπτωση που δεν τηρήσει την υποχρέωση της τακτοποίησης εντός προθεσμίας, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο.
Σημαντικό απόθεμα ακινήτων στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers
Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό απόθεμα ακινήτων που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers και είναι δυνητικά επιλέξιμο για το πρόγραμμα είναι «εγκλωβισμένο» καθώς έχει πολεοδομικές εκκρεμότητες.
►Διαβάστε επίσης: «Σπίτι μου»: Μεγάλο το ενδιαφέρον αλλά δυσεύρετα τα ακίνητα
Ακόμα όμως και οι τυχεροί του προγράμματος, αυτοί δηλαδή που κατάφεραν να βρουν σπίτι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα «Γολγοθά» αυτό των υποθηκοφυλακείων, κυρίως στην Αττική, με τις ατελείωτες ουρές να δοκιμάζουν την υπομονή δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών και πολιτών. Από αυτή την κατάσταση δεν «γλιτώνουν» ούτε οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου».
Γεγονός είναι ότι οι τράπεζες έχουν διαθέσει τεράστιους πόρους ώστε να αξιολογήσουν τον τεράστιο όγκο αιτήσεων και να δώσουν προεγκρίσεις για το πρόγραμμα, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο πόσες από αυτές τις προεγκρίσεις θα γίνουν τελικά οριστικές εγκρίσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!