Νέο ρεκορ αναμένεται να καταγράψουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2023, καθώς από την αρχή του έτους και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις. Καθημερινά υποβάλλονται περί τις 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις, που αποδεικνύει το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων. Εάν στο νούμερο αυτό προστεθούν και οι λίγες χειρόγραφες δηλώσεις στις εφορίες, είναι πιθανό να ξεπερνούν ημερησίως τις 1.500.
►Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Γιατί είναι ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες
Πάνω από 1.300 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης την ημέρα
Σημειώνεται ότι το 2022 υποβλήθηκαν 215.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές.
Η αυξημένη διάθεση Ελλήνων και ξένων επενδυτών για επενδύσεις αποτυπώνονται στα στοιχεία που προέρχονται από την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ που μέχρι και πριν λιγες ήμερες είχε δεχθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, που έφεραν στα δημόσια ταμεία 144 εκατομμύρια ευρώ.
Αναλυτικά, έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ. Σε καθημερινή βάση, οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις Εφορίες.
Η αύξηση του αφορολόγητου
Στην έκρηξη των μεταβιβάσεων σημαντικό ρόλο παίζει η θεσμοθέτηση της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.
►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν οι κεντρικοί συμψηφισμοί φόρων και οφειλών - Με 5 εκατ. ευρώ από επιστροφές πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ
Τα στοιχεία συνηγορούν ότι το τρέχον έτος αναμένεται νέο ρεκόρ μεταβιβάσεων. Αλλωστε ο προϋπολογισμός 2023 προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40%. Συγκεκριμένα τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκαν πέρυσι.
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Δημοσίου
Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2023 τα έσοδα από τις οικοδομές (μονοκατοικίες και διαμερίσματα) θα φθάσουν τα 369 εκατ. ευρώ ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ. Από τις κληρονομιές το 2023 οι εισπράξεις αναμένεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές – και παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας – τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 222 εκατ. ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Ερχονται αλλαγές στα κίνητρα για e-αποδείξεις - Γιατί δεν πιάστηκαν οι στόχοι
Θετικές οι προοπτικές
Παράγοντες της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι τα μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων συμβάλλουν ουσιαστικά στην τόνωση της αγοράς ενώ σημαντικοί καταλύτες για την περαιτέρω ανάπτυξη της είναι η "χρυσή βίζα" αλλά και οι ξένοι που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι επενδύουν σε ακίνητα διογκώνουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε θετικό πρόσημο εξακολουθεί να κινείται η αγορά ακινήτων στην χώρα μας παρά τις νέες προκλήσεις στη διεθνή και κατ’ επέκταση στην εγχώρια οικονομία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνέχιση της τάσης αυτής, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προοπτικές στον τομέα των κατασκευών, που συνδέεται άμεσα με τον κλάδο των ακινήτων, είναι θετικές.Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!