Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη-Philoxenia: Βαλκάνιοι με υψηλό προϋπολογισμό «βολιδοσκοπούν» ακίνητα

Φωτο αρχείου - Eurokinissi

Κατακόρυφη είναι η αύξηση του ποσοστού των Βαλκάνιων που βρίσκονται σε αναζήτηση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι επενδυτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαθέσουν έως και 1 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή Ισραηλινοί επενδυτές βάζουν στον «πάγο» τα σχέδιά τους στην πόλη, λόγω ενεργειακής κρίσης και αβεβαιότητας, όντας μάλιστα διατεθειμένοι να χάσουν χιλιάδες ευρώ, ως συνέπεια των προσυμφώνων που έχουν υπογράψει.

Σε σχέση με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στην κτηματαγορά και την προοπτική ή μη μείωσής τους η πλειοψηφία των μεσιτών που συμμετείχε σήμερα σε ενότητα του 3ου Forum «Τουρισμός - Real Estate - Μεταφορές & Υποδομές σε Ελλάδα και Ν/Α Ευρώπη» της Philoxenia, διατύπωσε ενστάσεις στην επικείμενη αύξηση του ορίου για την απόκτηση Golden Visa, από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ, όπως επίσης και σε κριτήρια του προγράμματος «Στέγη για Όλους». Κοινή θέση όλων αποτέλεσε ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα μειώνεται και ότι η ψηφιοποίηση δεν «απειλεί» τον ρόλο του μεσίτη, ο οποίος όμως θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

«Όνειρο των Βαλκάνιων -και δεν είναι κρυφό- είναι να διαθέτουν ένα ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδας και διευθύνων σύμβουλος της Georgakos & Parthenon Real Estate, Κώστας Γεωργάκος.

Εξηγώντας τους λόγους για την αύξηση του ενδιαφέροντος των Βαλκάνιων για την απόκτηση ακινήτου στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι έχει αυξηθεί το βιωτικό τους επίπεδο, ενώ οι τιμές των ακινήτων στις γειτονικές χώρες αυξάνονται ραγδαία. «Σήμερα στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένες οι τιμές των ακινήτων σε σχέση με τα Βαλκάνια», διευκρίνισε και ανέφερε ενδεικτικά ότι στο Βελιγράδι το τ.μ κοστίζει 12.000 ευρώ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα προσελκύει «ποιοτικότερους αγοραστές» ακινήτων από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Όπως πρόσθεσε, από τα ακίνητα των 70.000 ευρώ που αναζητούσαν μέχρι πρότινος, κάνουν πλέον μεγάλο χρηματικό και ποιοτικό άλμα, δηλώνοντας έτοιμοι να πληρώσουν από 250.000 ευρώ μέχρι και 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη.

Η εξέλιξη των τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών στην αγορά ακινήτων ο κ. Γεωργάκος ανέφερε πως ήδη φαίνονται πτωτικές τάσεις και «ίσως το επόμενα διάστημα να δούμε και πτώση», ενώ σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή ένα νεόδμητο στη Θεσσαλονίκη πωλείται έναντι 3.000 ευρώ το τ.μ.».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιανός, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, μπορεί το μέσο κόστος αγοράς και ενοικίασης ενός ακινήτου να αυξήθηκε σε ποσοστό 35%, «όμως ακόμη η τιμή του απέχει πολύ από τα επίπεδα του 2010». Όπως εξήγησε, την τελευταία 15ετία για την αγορά ή ενοικίαση ενός ακινήτου, οι τιμές υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 50%.

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου τους. Παρατήρησε δε ότι «στη διάρκεια της πανδημίας λέγαμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις των τιμών στα ακίνητα, και τελικά είδαμε αυξήσεις».

Τη θέση ότι η αγορά θα ισορροπήσει σε ό,τι αφορά τις τιμές όταν σταθεροποιηθεί το κλίμα με την ενεργειακή κρίση, διατύπωσε ο αρχιτέκτονας και σύμβουλος επενδύσεων ακίνητης περιουσίας της ΕΡΓΟΔΟΜΗΣΗ, Γιώργος Καντζιούρης.

«Βλέπω να πέφτουν οι τιμές στο επόμενο διάστημα», εκτίμησε από την πλευρά του ο CEO & Founder της εταιρείας iarts, Ηλίας Χείτας.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Αναφορικά με το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα ξενοδοχεία και σημείωσε ότι «αυτοί που έρχονται στη Θεσσαλονίκη και μένουν σε Airbnb δε θα ερχόντουσαν αν αυτό δεν υπήρχε». Από την πλευρά του ο κ. Ποταμιανός τόνισε ότι είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτές που κράτησαν όρθια την αγορά σε δύσκολες περιόδους.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η μειωμένη προσφορά ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση, είναι οι παράγοντες που διατηρούν υψηλά το κόστος ενοικίασης και αγοράς ακινήτου την ώρα που το Airbnb κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται πως διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση περί τα 2.200 ακίνητα, κυρίως πρώην γραφειακοί χώροι 40 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά με την επικείμενη αύξηση του ορίου για την απόκτηση Golden Visa, από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ διατυπώθηκε η εκτίμηση πως θα κρατήσει μακριά τους μεσαίου «βεληνεκούς» επενδυτές από την ελληνική κτηματαγορά, την ώρα που στη Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει αποεπένδυση. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το πρόγραμμα Στέγη για Όλους ο κ. Γεωργάκος ανέφερε: «Ανάποδα να γυρίσεις τη Θεσσαλονίκη δεν θα βρεις πάνω από 700 κατοικίες βάσει των προδιαγραφών και κριτηρίων που έχουν τεθεί. Γιατί το ακίνητο πρέπει να είναι ηλικίας έως το 2007 και όχι ως το 2018;», αναρωτήθηκε. Τον προβληματισμό ότι οι κυβερνήσεις δεν συμβουλεύονται τους παράγοντες της κτηματαγοράς εξέφρασε ο κ. Ποταμιανός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα ζητήσουμε χρήματα για τις υπηρεσίες μας».

Σχετικά με το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης των Ελλήνων, ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας-Αττικής, τόνισε ότι ανέρχεται σήμερα στο 73% από 84,6% που ήταν το 2008 και γνωστοποίησε ότι σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 3,940 εκατ. κατοικίες. Κάτω του 73% εκτίμησε ότι βρίσκεται το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ο κ. Γεωργάκος, ως συνέπεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης της περιόδου των μνημονίων.

στην ερώτηση για το πώς θα είναι ο μεσίτης του μέλλοντος στην ψηφιακή εποχή οι ομιλητές συμφώνησαν ότι δε θα απωλέσει τη θέση και τον ρόλο του, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα τεχνολογικά εργαλεία που τους προσφέρονται. Ο κ. Χείτας ανέφερε ότι σήμερα, εν αντιθέσει με το παρελθόν, οι μεσίτες συνεργάζονται και το ποσοστό ετήσιας αύξησης του δείκτη που καταγράφει την εν λόγω τάση, ανέρχεται στο 20%.

Την «τεράστια», όπως τη χαρακτήρισε, ζήτηση των Βαλκάνιων για αγορά ακινήτου στην Κατερίνη, υπογράμμισε ο κ. Καντζιούρης, λέγοντας ότι αυτή προέρχεται κυρίως από μεσαία εισοδηματικά στρώματα που αγοράζουν σπίτια της τάξης των 70.000. «Είναι η Μύκονος των Βαλκάνιων η παραλία της Κατερίνης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι για τους Σέρβους η αγορά της Κατερίνης είναι «ώριμη», ιδίως σε ό,τι αφορά την αγορά ξενοδοχειακών καταλυμάτων που θέλουν να μετατρέψουν σε AirBnb.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ