Ξεκινά εκ νέου η δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους «NG Worker», το οποίο επιστρέφει στην περιοχή ανατολικά της Κάσου και Καρπάθου για την ολοκλήρωση των υποθαλάσσιων μελετών σε διεθνή ύδατα, στο πλαίσιο της χάραξης του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης.
H πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την έκδοση NAVTEX στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προχωρήσει η σάρωση του τελευταίου τμήματος που απομένει για την πλήρη ολοκλήρωση των γεωτεχνικών ερευνών.
Οι προηγούμενες έρευνες και το «πάγωμα» λόγω Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι τα ερευνητικά σκάφη «NG Worker» και «Ievoli Relume» είχαν ήδη ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Κύπρου, όπου προβλέπεται να διέλθει το καλώδιο. Ωστόσο, οι έρευνες στα διεθνή ύδατα είχαν διακοπεί στα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω των τουρκικών αντιδράσεων, οδηγώντας στην προσωρινή αποχώρηση των σκαφών από την περιοχή.
Η αναστολή των ερευνών συνοδεύτηκε και από αναστολή πληρωμών προς τη γαλλική Nexans, την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου.
Διπλωματικός μαραθώνιος για την επανεκκίνηση
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε εντατικές διπλωματικές κινήσεις, με στόχο να διασφαλίσει τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των ερευνών.
Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής αποτέλεσε η ενίσχυση της συμμετοχής του Ισραήλ στο έργο, καθώς το δεύτερο σκέλος του Great Sea Interconnector αφορά τη διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ.
Συντονισμός σε υψηλό πολιτικό επίπεδο
Το ζήτημα συζητήθηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ, όπου είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Προηγήθηκε και τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα, κατά την οποία ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδωσε διαβεβαιώσεις για την επανεκκίνηση των ερευνών στα διεθνή ύδατα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.