Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πίσω από ορισμένα εκ των μεγαλύτερων projects που πραγματοποιούνται στο ελληνικό real estate.
Ο λόγος για τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, ιδρυτή της Dimand, εταιρείας που πήρε το όνομά της από τα αρχικά των ονομάτων που έχουν οι δύο γιοι του (Δημήτρης και Ανδρέας) και σήμερα φιγουράρει μεταξύ των βασικών «παικτών» του χώρου. Εξέλιξη στην οποία λίγοι θα... στοιχημάτιζαν στην αρχή της καριέρας του.
Ξεκίνησε να δουλεύει από μικρή ηλικία, πουλώντας... σοκολάτες και λουκούμια (σ.σ. ο πατέρας του εμπορευόταν ζαχαρώδη προϊόντα) σε περίπτερα στην Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Παρότι ήταν καλός μαθητής – τουλάχιστον στα τελευταία χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου αποφάσισε να...στρωθεί στο διάβασμα – επέλεξε, μετά τις υποχρεώσεις του στρατού, να δουλέψει και όχι να σπουδάσει.
Η μεγαλύτερη...αποτυχία
Αφού έκανε διάφορες δουλειές στη γενέτειρα πόλη - ως υπάλληλος σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, εκτελωνιστής, υπάλληλος τουριστικού γραφείου, και στη συνέχεια διευθυντής ξενοδοχείου και αντιπρόσωπος της DHL, της “American Express” και της SATO - ήταν ένας από τους δύο Έλληνες που άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα της McDonald’s sτην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο Πασαλιμάνι το 1992, μετά το πρώτο που είχε ανοίξει στο Σύνταγμα το Νοέμβριο του 1991.
Εκείνη την περίοδο καταγράφεται και η μεγαλύτερη επιχειρηματική του αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, αφού δεν κατάφερε να πείσει την McDonald’s να εξαγοράσει τα Goody’s!
Η έξοδος στην…Αδριατική και η ιδέα για τα ανοιχτά malls
Επόμενος σταθμός του πολυπράγμονα Πατρινού η Superfast Ferries (του Περικλή Παναγόπουλου) με σημαντικότερο έργο του την έξοδο της ακτοπλοϊκής εταιρείας στις γραμμές της Αδριατικής και κατόπιν η Ελληνική Τεχνοδομική, όπου αργότερα, ως διευθύνων σύμβουλος της Reds (του ομίλου Ελλάκτωρ) ήταν αυτός που έπεισε τη διοίκηση για τις προοπτικές των ανοικτών malls, οδηγώντας στη δημιουργία του Smart Park στα Σπάτα.
Εξπέρ στην κατασκευή...γηπέδων
Λίγο αργότερα, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ως επικεφαλής της Intradevelopment (του Σωκράτη Κόκκαλη) – εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με τον αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη - διαχειρίστηκε το έργο ανακατασκευής του γηπέδου Καραϊσκάκη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Κάπου εκεί ξεκινάει και η ιστορία της Dimand, την οποία δημιούργησε το καλοκαίρι του 2002 μαζί με την σύζυγό του Πέρρη Μουζακιώτη (την οποία έχασε κάποια χρόνια αργότερα λόγω σοβαρής ασθένειας), τον Πάνο Παναγιωτίδη (νυν COO) και τον Νίκο Δήμτσα (νυν CIO).
Ως λάτρης του ποδοσφαίρου από τα παιδικά του χρόνια, η κατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη ήταν μόνο η αρχή, καθώς ακολούθησαν έργα στο νέο γήπεδο της ΑΕΛ, ενώ η Dimand έχει αναλάβει και τις κατασκευές για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Θα πρέπει ακόμη να θυμίσουμε ότι ο ίδιος υπήρξε σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού και Λεωφόρου. Τέλος η Dimand έχει ανάλαβει και την ανάπτυξη του νέου γηπέδου του Πανιωνίου.
Η αγάπη που λίγο έλειψε να γίνει...μοιραία
Άξια μνείας είναι και η αγάπη του για τον Μαραθώνιο – καθώς από το 2008 μέχρι το 2017 που σταμάτησε, έτρεξε σε 25 αγώνες – ο οποίος όμως λίγο έλειψε να είναι μοιραίος για την ίδια του τη ζωή. Στις 15 Απριλίου του 2013 είχε τρέξει, μαζί με λίγους ακόμη Έλληνες δρομείς, στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου είχε περάσει εννέα λεπτά νωρίτερα από το σημείο που έσκασε η πρώτη από τις δύο βόμβες των αδερφών Τσαρνάεφ.
Τα deals που την πέρασαν σε άλλο επίπεδο
Αυτό όμως που έχει πάει την Dimand σε άλλο επίπεδο είναι οι μεγάλες συνεργασίες που έχει καταφέρει να συνάψει τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας της να συμμετέχει σε projects εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ξεχωρίζουν ασφαλώς αυτές με την EBRD και την H.I.G. Capital και στην Ελλάδα με τους δύο σημαντικότερους παίκτες της αγοράς, την Grivalia και την Prodea Investments.
Ο Πύργος του Πειραιά
Μεταξύ άλλων, με την Prodea Investments “τρέχει” το μεγάλο project των 50 εκατ. Ευρώ που αφορά στην αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά μέσω της Piraeus Tower (όπου η Cante Holdings -που αποτελεί τον επενδυτικό φορέα κατά 65% της Dimand και 35% της EBRD- κατέχει το 70%). Η επένδυση αυτή προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, χώρο εστίασης και γραφεία.
Ακόμη με την Prodea συνεργάζεται για την ανάπτυξη μιας σημαντικής έκτασης στη Λ. Συγγρού στη συμβολή με Λαγουμιτζή (τέως Importex), για την ανάπτυξη γραφείων επιφάνειας 24.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα “τρέξουν¨από κοινού ένα ακόμη τουριστικό project (μαζί με Prodea Investmens) ύψους 50 εκατ. Ευρώ στα Χανιά που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και κατοικίες.
Piraeus Port Plaza, Αστέρια και Ελευθεροτυπία
Σε συνεργασία με την Grivalia, η Dimand έχει αναπτύξει τις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο Πειραιά, το Piraeus Port Plaza, έχει αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου των πρώην γραφείων της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο, ενώ είναι αυτή που θα “τρέξει” το έργο που αφορά την ανάπλαση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας, καθώς και την ανακατασκευή του κτιρίου των πρώην γραφείων της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο.
Το όραμα για...20 Moxy
Ακόμη η εταιρεία δρομολογεί το νέο Moxy στο Σαρόγλειο Μέγαρο, στην Ομόνοια (μετά το πρώτο που άνοιξε στην Πάτρα), ενώ στον σχεδιασμό της Dimand είναι άλλα δύο στην Αθήνα, και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα και Ιωάννινα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, η εξέλιξή του παγκοσμίως δείχνει ότι στην Ελλάδα μπορεί να δούμε έως και 20 Moxy και σίγουρα Moxy Islands, όπως στη Σαντορίνη.
Τα σχέδια στην Θεσσαλονίκη
Σημαντικά σχέδια έχει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος με την ομάδα του και για την Θεσσαλονίκη. Εκτός από το Thess INTEC, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των βασικών της επενδυτικών σχεδίων, η Dimand δίνει ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στη δυτική πλευρά της πόλης.
Η ηγετική ομάδα της Dimand εστιάζει κυρίως την δυτική πλευρά της πόλης, η οποία βιώνει μία…αστική αναγέννηση (Urban regeneration). Το σχέδιο επέκτασης της Dimand στην Θεσσαλονίκη θα εστιαστεί σε γραφειακούς χώρους και σε ακίνητα τουριστικής χρήσης και κατά κύριο λόγο σε αειφόρα αποδοτικά ακίνητα, νέα κτίρια, καθώς υπάρχουν αρκετά b class κτίρια τα οποία χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση.
Πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση χώρου στη δυτική είσοδο της πόλης, επό της οδού 26ης Οκτωβρίου με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου business park στην πόλη. Η πρώτη φάση της επένδυσης, η οποία υπολογίζεται περίπου σε 35 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει 15.000 τ.μ. ενώ προβλέπεται και επέκταση με σύγχρονους βιοκλιματικούς γραφειακούς χώρους 16.000 τ.μ.
Έμπνευσή του ο…Akio Morita
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος έχει ως πηγή έμπνευσής του τον Akio Morita, ιδρυτή της Sony, ανέφερε στο πλαίσιο του Greek Economic Summit ότι ο κλάδος του real estate στη χώρα μας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία τουλάχιστον και για τα επόμενα 10 χρόνια, αφού το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι μεγάλο.
Και σίγουρα το όνομά του θα βρίσκεται σε πολλά από τα μεγάλα projects που θα ακολουθήσουν...